Checul este una dintre cele mai îndrăgite prăjituri de pe meselor românilor. Deși pare o prăjitură simplă, există un detaliu care îți poate strica complet desertul și care îl face să se lase atunci când îl scoți din cuptor.
De multe ori, făcutul prăjiturilor reprezintă arta, dar și talentul, pe care le are o adevărată gospodină. Atunci când vrei îi îndulcești pe cei dragi, apelezi la cunoscutul chec, pe care cu siguranță l-ai mâncat încă din copilărie, când îl făceau bunica sau mama.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă gospodinele atunci când vine vorba de acest desert, apare atunci când checul se lasă fie în cuptor, fie când l-ai scos, iar asta te descurajează să îl prezinți în fața celor dragi. Acest lucru are la bază mai multe cauze pe care ți le vom desluși imediat.
Tot ce e făcut de bunica e mai bun. Ai încercat chiar rețeta ei, dar nu-ți iese la fel ca a ei și nu înțelegi ce nu faci corect? Ei bine, unul dintre motivele pentru care se lasă checul este că ai pus prea mult praf de copt sau bicarbonat de sodiu sau nu ai folosit agentul de dospire potrivit. În acest caz prăjitura crește mult prea repede și nu apucă să se coacă și în interior.
De asemenea, checul se mai poate lăsa și atunci când nu e copt în modul corespunzător. Multe gospodine se vaită că nu e copt la mijloc, dar e ars la exterior. În acest caz, trebuie să verifici cu o scobitoare pentru a vedea dacă este copt și la mijloc. Dacă aceasta iese curată înseamnă că și checul tău este gata. În schimb, dacă pe ea se lipesc firimituri de prăjitură mai are nevoie de mai mult timp de coacere.
Nu uite de rețetă! Rețeta reprezintă principalul inamic, dacă nu o respecți. Ține cont de toți pașii și nu încerca să modifici, dacă vrei să nu dai greș. Dacă aceasta nu cere praf de copt, nu trebuie să pui. Checul va crește frumos chiar și așa.
Citește și: De ce se crapă de fapt checul în cuptor. Greșeala majoră pe care o fac gospodinele