Ce să faci ca instalaţia de brad să consume mai puţin curent. Factura poate creşte considerabil dacă nu eşti atent

de: Ioana Bucur
18 12. 2023

Cu toții ne dorim să avem un brad de Crăciun strălucitor, împodobit cu cele mai frumoase globuri și luminițe. Ceea ce nu ne dorim, însă, este ca această plăcere să ne încarce factura la electricitate. Află, din rândurile de mai jos, ce să faci ca instalaţia de brad să consume mai puţin curent.

Plăcere de Crăciun, neplăcere la plata facturii

Fie că este natural sau artificial, bradul este simbolul sărbătorilor de iarnă. An de an, decorarea lui este un moment special, o tradiție respectată cu plăcere de românii din toate colțurile țării. Din el nu pot lipsi globurile, decorațiunile și, evident, instalația luminoasă.

Cea din urmă, cu toate că este spectaculoasă, poate avea și consecințe mai puțin plăcute, încărcând factura la electricitate destul de mult. Există însă câteva trucuri care ne pot ajuta.

Cum poți face ca instalaţia de brad să consume mai puţin curent

Specialiștii în domeniu au oferit câteva sfaturi de aur pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Ca să fim siguri că vom avea un consum cât mai mic de curent, merită să investim în instalațiile luminoase cu LED. Sunt mai scumpe decât cele clasice, cu incandescență, dar consumă mult mai puțin.

În general, o instalație de brad cu o sută de becuri are un consum mediu de 20-30 wati, în timp ce maximul poate ajunge și la 42 -46 wați. Instalația de brad clasică consumă în total 292,5 wați, aproximativ 0,29 kilowați, pe parcursul a 372 de ore. Cu alte cuvinte, un total de 109 kWh.

Te-ar putea interesa și: Cât curent consumă instalația cu lumini LED față de cea cu becuri normale. Pe care să o cumperi, ca să te coste mai puțin

Foto: Profimedia

Sfaturile specialiștilor

În comparație, o instalație cu LED va consuma, pe oră, în jur de 5-10 wați, valori mult mai mici. Dacă ar sta pornită o lună întreagă, câte zece ore pe zi, ar însemna aproximativ 2,25 kWh, deci aproape trei lei.

Tot mai mulți români aleg să își decoreze și exteriorul caselor cu beculețe festive. În acest caz, se impun câteva măsuri de siguranță. Specialiștii recomandă ca acestea să fie alimentate cu baterii. Cele care se conectează la o sură de energie electrică nu ar trebui să intre în contact cu metale și să fie verificate cu simț de răspundere – cablurile să fie în stare bună, să fie izolate cu strat impermeabil.

Te-ar putea interesa și: Ce instalație de brad să cumperi ca să consumi mai puțin curent. Detaliul la care trebuie să fii atent