Ultima lună de vară anunță multe sărbători creștine importante, potrivit Calendarului Ortodox. Românii obișnuiesc să respecte tot felul de tradiții și obiceiuri în astfel de perioade. Află în rândurile de mai jos ce ar trebui să mănânci și să bei în ultima lună de vară, pentru a atrage norocul de partea ta.
Calendarul Ortodox al lunii august este dominat de postul Adormirii Maicii Domnului, între 1 şi 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) şi de sărbătorile Schimbarea la Faţă a Domnului pe 6 august şi Tăierea capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul pe 29 august (zi de post).
România este una dintre țările care are cea mai mare populație de creștini ortodocși. Potrivit datelor colectate în timpul recensământului, peste 80% dintre locuitorii țării noastre s-au identificat ca fiind creștin ortodocși. Astfel, în luna august, românii respectă mai multe obiceiuri.
Potrivit tradiției populare, la începutul lunii august începe perioada împerecherii urşilor, turmele de oi coboară de la munte, se sfinţesc grânele, seminţele, plantele folosite drept leacuri, se retează stupii de albine şi se pregătesc de iarnă, se mănâncă turte calde şi se bea vin.
Pe data de 6 august, de Probejenie, care reprezintă granița dintre vară și toamnă, femeile adună și usucă plantele și fructele ce se folosesc drept leacuri. Altfel, în această zi nu este voie ca românii să muncească. Mai mult, duc la biserică din noua recoltă, ce se binecuvântează și se împarte între credincioși.
Începând din această zi, este bine să se mănânce struguri și prune, în mod special, deoarece se spune că aduc noroc oamenilor. Boabă nouă în gură veche – este o zicală în funcție de care se ghidează românii, în mod deosebit cei de la țară, în această perioadă.
Pe 15 august, de Sfânta Maria, femeile nu au voie să lucreze. În schimb, trebuie să ducă la biserică struguri, prune și miere, pentru a fi sfințite de preoți și pentru a fi împărțite ulterior credincioșilor. În această zi, femeile însărcinate se roagă pentru protecție pe timpul sarcinii.
Te-ar putea interesa și: Calendar ortodox august 2023. Când sunt sărbători cu cruce roșie. Zilele în care nu se fac nunți
Tradiția spune că, pe 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru, în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se consumă, de asemenea, fructe sau legume roșii și nici varză. Nu se mănâncă nici produse ce au formă rotundă.