Ce să bei în fiecare zi ca să îți păstrezi creierul sănătos. Dr Vlad Ciurea, despre greșeala pe care o fac persoanele în vârstă

de: Corina Oprea
29 08. 2023

Vlad Ciurea este unul dintre cei mai renumiți medici din România. Este un neurolog celebru, care oferă cele mai bune sfaturi despre creier și sănătatea acestuia. De data aceasta, specialistul a dezvăluit ce trebuie să bei în fiecare zi ca să îți păstrezi creierul sănătos. Persoanele în vârstă fac o mare greșeală în acest sens.

Băutura care ne ține creierul sănătos

Vlad Ciurea a publicat un mesaj important pe rețelele de socializare. Printr-o postare pe Internet, le-a dezvăluit oamenilor care țin la sănătatea lor care este băutura-minune, care păstrează creierul în formă optimă.

De multe ori, medicul a dezvăluit care sunt alimentele bune pentru creier, dar acum a vrut să atragă atenția asupra unuia: apa. Neurochirurgul le-a transmis tuturor că acest organ nu va funcționa niciodată la nivel optim, dacă nu este hidratat așa cum trebuie.

Medicul susține că vârstnicii ar trebui să țină cel mai mult cont de această regulă de aur. Din cauza faptului că beau prea puțină apă și sunt mai mereu deshidratați, aceștia ajung să aibă parte de afecțiuni dificile.

„Creierul uman conține 78% apă, deci are o cantitate foarte mare de apă în el. Așa spun toate datele obținute din literatura de specialitate. În practică, dacă vedem o persoană mai în vârstă care face un RMN, ne grăbim să punem diagnostic: „Aaaa, atrofie cerebrală”

Nu! Persoanele în vârstă sunt persoane care se hidratează foarte puțin, nu vor să bea apă și atunci apare acea deshidratare a encefalului, care se vede pe RMN. Deci trebuie să bem apă, indiferent de vârstă, pentru că ne menține cât mai tineri”, a scris medicul pe contul său oficial.

Alimente bune pentru creier

Unul dintre cele mai cunoscute alimente pentru sănătatea creierului este peștele bogat în acizi grași omega-3. Acești acizi grași esențiali, precum EPA și DHA, sunt esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului. Peștii precum somonul, sardinele și macroul sunt surse excelente de omega-3.

Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor creierului împotriva deteriorării oxidative. Fructele și legumele colorate, precum afinele, căpșunile, murele, spanacul și broccoli, sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina C și polifenolii.

Nucile și semințele sunt surse excelente de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale care pot sprijini sănătatea creierului. De exemplu, nucile conțin acizi grași omega-3, vitamina E și antioxidanți, toate fiind benefice pentru funcționarea creierului.

Vitaminele din complexul B, precum B6, B9 (acid folic) și B12, joacă un rol semnificativ în sănătatea creierului. Aceste vitamine sunt implicate în producerea de neurotransmițători, substanțe chimice care permit comunicarea între celulele nervoase.

Ciocolata neagră poate fi un aliment benefic pentru creier! Ciocolata neagră conține flavonoide și antioxidanți care pot spori fluxul sanguin către creier și pot îmbunătăți funcțiile cognitive. Mai mult, ciocolata neagră conține mici cantități de cofeină, care poate sprijini starea de alertă și concentrarea.