Ce s-ar putea întâmpla cu şcolile după cele două săptămâni de vacanţă. Anunţul îngrijorător făcut de Raed Arafat
În contextul valului patru al pandemiei, autoritățile au emis noi măsuri restrictive, care implică și închiderea școlilor pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni. Practic, copiii vor avea parte de o vacanță prelungită, deși anul școlar abia a început de câteva săptămâni. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat ce s-ar putea întâmpla cu școlile, după ce vor trece cele două săptămâni de vacanță. Se pare că veștile sunt îngrijorătoare.
Raed Arafat a anunțat ce s-ar putea întâmpla cu școlile după două săptămâni de vacanță
Medicul Raed Arafat a discutat recent despre o situație îngrijorătoare cu privire la parcursul elevilor în anul școlar curent. După ce autoritățile au instituit noi restricții pentru limitarea răspândirii virusului, luând decizia ca elevii să intre într-o vacanță prelungită timp de două săptămâni, șeful DSU a precizat ce s-ar putea întâmpla după această perioadă.
Oficialul român a menționat că există posibilitatea ca elevii să nu revină în bănci după această vacanță de două săptămâni. Totodată, pentru că părinții sunt interesați să afle când ar putea să se reia cursurile în format fizic, Raed Arafat a precizat în ce context se va reveni la școala normală, în sălile de clasă.
Motivul pentru care s-a decis vacanța școlară și nu școala online
Șeful DSU a vorbit inclusiv despre situația în care elevii au fost nevoiți să intre în vacanță în locul orelor online. Mulți părinți, dar și cadre didactice ar fi preferat ca materia să nu fie pierdută și să fie predată în timpul cursurilor online. Cu toate acestea, se pare că autoritățile au stabilit că orele pierdute în această vacanță școlară se vor compensa ulterior.
S-a preferat soluţia asta (vacanță pentru toți elevii, n.r.) compensând ulterior zilele date pentru vacanţă, decât să fie online şi să fie o discrepanţă între accesul la online şi seriozitatea şi toate acestea.
Au fost nişte discuţii care au fost stabilite mai ales de experţii de la Ministerul Educaţiei că asta ar fi soluţia mai bună, a explicat Raed Arafat la Digi24.
„Așteptăm să vedem evoluția”
Deocamdată, Raed Arafat a menționat că nu există o certitudine în privința revenirii la școala fizică după cele două săptămâni de vacanță. În contextul pandemiei, șeful DSU a afirmat că se va lua o decizie în acest sens după ce va fi analizată evoluția situației epidemiologice. Rezultatele măsurilor ce vor intra în vigoare din 25 octombrie vor fi observate abia după două săptămâni.
Nu există nicio garanție (că va începe școala fizic – n.r.) pentru că nu știm cum va evolua. Așteptăm să vedem evoluția și discuția asta a fost că la 10 zile vom evalua din nou. La 10 zile vom vedea cum se mișcă situația, a spus Raed Arafat.
Ministrul Sănătății, despre posibilitatea prelungirii vacanței elevilor
Pe de altă parte, și ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, care susține că în situația în care vacanța de două săptămâni a elevilor se va dovedi ineficientă, aceasta va fi prelungită.
Deocamdată, elevii și copii vor intra în vacanță începând din 25 octombrie, ca urmare a hotărârii de vineri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Astfel, școlile și grădinițele, de stat sau private, vor lua vacanță, însă creșele vor rămâne deschise.
Dacă nu se produce un efect în sensul pozitiv, pe acest segment, există toată posibilitatea de a prelungi această măsuri, a spus Cseke Attila despre vacanța elevilor.