Omenirea a stăpânit un element important al cronometrării timpului, și aceasta este acuratețea. Dar dacă acest standard se schimbă de fapt? Ne place să spunem că nimic nu este sigur în viață decât moartea și impozitele. Dar adevărul este chiar planeta noastră și universul care ne impune în mod constant schimbări. Una dintre aceste schimbări ar putea fi chiar minutul de pe ceas.
Potrivit oamenilor de știință zilele devin mai scurte. De fapt, 2020 a avut cea mai mare cantitate de zile scurte înregistrate vreodată. Rotația Pământului nu este constantă, ea variază în funcție de fracțiuni de secundă, iar acest lucru a dus la sugestia oameniilor de știință care spune:
”Ar trebui să luăm în considerare scurtarea minutului la doar 59 de secunde, cel puțin pentru o „secundă de salt negativă ”care ne va alinia mai bine cu Rotația reală a Pământului.”potrivit unui articol publicat recent de Popular Mechanics.
Acest lucru se întâmplă după un an marcat de multe zile mai scurte decât media, după câțiva ani în care Pământul s-a rotit mai repede decât poate până acum. Care este explicația acestui fenomen? De ce pământul se rotește diferit? Aceeași specialiști au venit și cu explicațiile de rigoare.
”Pământul este atins de forțe care se intersectează de la orice, de la lună la soare. Factori precum forma Pământului în sine până la modul în care se mișcă mareele, sunt alte forțe. Această formulă complicată, cel puțin pentru moment, se înclină spre zile mai scurte.
Dar tendința generală din ultimele decenii este o rotație mai lentă, ceea ce înseamnă că schimbarea politicii de al doilea salt se reduce în ambele sensuri. Adăugarea și scăderea unei secunde, în funcție de an.”, spun specialiștii.
În starea actuală, avem un deficit de aproximativ 0,5 milisecunde pe zi. Dacă acest lucru continuă și rotația Pământului se accelerează, ar putea fi necesar să adăugăm un „salt negativ secundar” în fiecare an pentru a compensa acest lucru. Dar acest pas vine cu propriul set de probleme.
Chiar dacă o singură secundă nu ar fi percepută de noi, în ceea ce privește software-ul, o modificare poate avea ramificații masive. The New York Post a subliniat acest fenomen care afectează site-urile web, scriind la acel moment:
”În 2012, o secundă suplimentară a provocat blocarea serverelor pe mai multe site-uri de internet, inclusiv Reddit, Yelp și LinkedIn.
Fenomenul i-a perturbat și pe cei care folosesc sisteme de operare și software Linux folosind Javascript.”
Există o decizie unanimă care favorizează utilizarea unui ceas atomic neîngrădit, care nu necesită manipulare, deoarece contează deja zile mai scurte, ca standard în cronometrare.
Decizia va fi finalizată în cadrul Conferinței Mondiale a Radiocomunicațiilor din 2023 de către consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. S-au întâlnit în iunie anul trecut. Dacă vor decide în favoarea „secundei negative”, atunci o mulțime de ceasuri vor trebui să fie ajustate.