Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona ca România să fie atacată cu rachete ruseşti. Procedura lansată imediat de cei de la NATO
Se vorbește din ce în ce mai mult despre iminența unui atac rusesc asupra statelor NATO din flancul estic, dar există anumite reguli de război care, în cele din urmă, explică ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona ca România să fie atacată cu rachete ruseşti, și care ar trebui să fie procedura lansată imediat de cei de la NATO.
NATO, Vladimir Putin și investițiile de la Kogălniceanu
După mai bine de doi ani de la declanșarea conflictului din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică și-a dat seama că are nevoie de o reîmprospătare și consolidare a flancului său estic, și vorbim aici de Polonia și România, cele mai aproape de Ucraina și, implicit, Rusia lui Vladimir Putin.
La finalul lunii martie, când Klaus Iohannis își anunța candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO, la București era anunțat semnarea acordului cu alianța privind o investiție de câteva miliarde bune în zona Mihail Kogălniceanu, un adevărat oraș pentru 10.000 de soldați NATO, care vor locui aici alături de familiile lor, construcția având termen limită până în 2030.
Așa cum anunțau guvernanții, noua bază va conferi României un rol sporit în arhitectura de securitate a NATO și o poziție de forță sporită în Marea Neagră, dominată militar de Rusia. Ea va putea găzdui 10.000 de soldați și civili, iar NATO apreciază mult acest demers care costă miliarde de dolari.
Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona ca România să fie atacată
NATO și SUA vor reloca unele resurse logistice și umane de la Ramstein la baza Mihail Kogălniceanu, iar lucrările de extindere vor costa 2,7 miliarde de dolari americani, constând inclusiv în construcția de drumuri de acces și o rețea electrică de mare capacitate, care au început deja.
Autoritățile române au expropriat 2.400 de hectare din localitățile Mihail Kogălniceanu și Lumina, plătind 5.500 de euro pe hectar. Deși nu ne-am dori un astfel de scenariu, tot mai multe voci, atât de la Kremlin, cât și din cancelariile occidentale spun că România este din nou în vizorul liderului rus, iar alte voci declară că „Un război la scară largă în Europa nu mai este o fantezie”.
Un scenariu este, în mod clar, un atac cu rachete rusești asupra teritoriului României, pe lângă un atac terestru. Waldemar Skrzypczak, un expert polonez, fost comandant al Forțelor Terestre și fost ministru adjunct al Apărării Naționale al Republicii Polone, a explicat ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona ca România să fie atacată cu rachete ruseşti, precum și care ar fi procedura lansată imediat de cei de la NATO.
„Narațiunea NATO ar trebui să fie următoarea: îl avertizăm pe Putin că orice rachetă care zboară în direcția noastră va fi doborâtă.
Spunem că ne apărăm și, ca parte a acestei apărări, doborâm rachetele care zboară în direcția, de exemplu, a Poloniei sau a României”, a declarat Waldemar Skrzypczak pentru Ukinform.
Care ar fi procedura lansată imediat de cei de la NATO, dacă un stat membru este atacat
NATO, încă de la crearea sa, s-a vrut a fi o formă de apărare a Occidentului în fața invaziei bolșevice, dar întotdeauna a avut un caracter defensiv, construindu-și întreg sistemul, atât uman cât și tehnic, pe ideea de apărare și nu pe atac.
Dar, conform normelor, „Alianța este fondată pe principiul apărării colective, ceea ce înseamnă că, dacă un aliat NATO este atacat, atunci toți aliații NATO sunt atacați.”
Cu alte cuvinte, în cazul unui atac terestru sau cu rachete asupra României, despre care se spune că ar fi intrat pe lista neagră a Rusiei, NATO va trebui să intervină imediat, având în vedere principiul enunțat anterior.