Ce s-a observat imediat la Vladimir Putin în timpul şedinţei de urgenţă organizate cu șefii a diferite agenții de aplicare a legii de la Moscova, după ce liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a pornit o rebeliune. Cum a reacționat liderul de la Kremlin și ce ascund gesturile sale, potrivit analistului militar Radu Tudor.
Criza din Rusia a izbucnit vineri, când Evgheni Prigojin a acuzat armata rusă că a atacat o tabără Wagner și că și-a ucis oamenii. Liderul mercenarilor a promis că va riposta prin forță, astfel încât și-a condus trupele în Rostov, pe Don, și a pretins că a preluat controlul asupra unor facilități militare cheie din Voronej.
Regiunea amintită ar fi fost locul în care ar fi avut loc unele ciocniri între unitățile Wagner și forțele rusești. Evgheni Prigojin a susținut că nu a fost nicio lovitură de stat, ci un marș al justiției, așa cum l-a denumit chiar el. Însă această declarație nu a liniștit deloc Moscova, motiv pentru care Vladimir Putin a organizat o ședință de urgență.
În weekend, liderul de la Kremlin s-a întâlnit cu șefii instituțiilor principale de stat din Rusia, pentru a discuta despre probleme legate de securitatea țării. La întrunire au participat, printre alții, procurorul general Krasnov, ministrul de Interne Kolokoltsev, ministrul Apărării Şoigu, directorul FSB Bortnikov, şeful Gărzii Naţionale Zolotov, directorul FSO Kochnev, şeful Comitetului de anchetă Bastrykin şi şeful administraţiei Kremlinului Vaino.
Ce s-a observat în timpul ședinței organizate de Vladimir Putin nu mai lasă loc de îndoială. Președintele Rusiei a fost asociat cu fostul dictator al României Nicolae Ceaușescu. Liderul de la Kremlin și-a schimbat starea de spirit de la un moment la altul, după cum se poate remarca și în galeria FOTO. Uneori pare emoționat, alteori pare înfuriat.
Analistul militar Radu Tudor a făcut o paralelă între Vladimir Putin, care a organizat o ședință de urgență cu şefii instituţiilor de forţă din Rusia, și dictatorul român Nicolae Ceaușescu, care încerca să adune în decembrie 1989 și partidul, și armata, și Securitatea, și Miliția pentru a se apăra.
Jurnalistul de la Antena 3 a explicat că Vladimir Putin este la fel de panicat și de nemulțumit precum era Nicolae Ceaușescu în anul 1989, când acuza scenete și scenarii. Gestul liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care a pornit o rebeliune, sâmbătă, în Rusia, l-a indispus pe președintele de la Kremlin.
Pus în fața unei situații atât de sensibile, Vladimir Putin vrea să testeze loialitatea celor care îl înconjoară, motiv pentru care la masa amplasată la Consiliul de Securitate al Federației Ruse au fost convocate nume importante. Vorbim, în primul rând, despre șefii de servicii FSB și SVR, apoi despre Serghei Șoigu, Nicolai Patrușev, deloc relaxați.
„Dacă Prigojin, care a fost crescut de Putin, cu care timp de 25 de ani a împărțit toți banii negri, toate contractele mari, toate diamantele din Africa… Dacă Prigojin l-a trădat, atunci pe acești generali și pe acești șefi de instituții de forță îi privește Putin în paranoia lui ca niște suspecți, probabil, în profunzimea creierului său. Și se gândește: Oare cine dintre aceștia mă va trăda? Oare cine ar vrea să-mi ia mie locul la putere?„, a spus analistul militar Radu Tudor, pentru sursa citată.