Ce s-a modificat la ANAF la depunerea declarației unice. Schimbări de ultimă oră

Ce s-a modificat la ANAF la depunerea declarației unice. Schimbări de ultimă oră
Ce s-a modificat la ANAF la depunerea declarației unice. Schimbări de ultimă oră.

Autoritățile au oficializat recent mai multe măsuri importante, care au legătură directă sau indirectă cu efectele epidemiei de coronavirus. Acesta măsuri sunt importante pentru companii și profesioniști independenți.

Angajații vor primi de la Guvern, mai multe feluri de ajutoare, oferite în contextul epidemiei de coronavirus. Aceste ajutoare se vor acorda conform OUG 92/2020, care a apărut pe 29 mai în Monitorul Oficial, începând cu luna iunie 2020.
Domeniile care se află încă sub restricții, vor primi în continuare subvenționarea șomajului tehnic. Pentru angajatorii care reactivează salariații, sunt disponibile alte ajutoare bănești, care constau în:
  • acoperirea, în sistem decont, a 41,5% din salariile persoanelor scoase din șomaj tehnic
  • acordarea unei prime de până la 2.500 de lei pentru fiecare șomer angajat, dacă are peste 50 de ani și a fost concediat în timpul stării de urgență/alertă sau dacă are între 16 și 29 de ani

 Amânarea unui termen fiscal important

Tot vineri 29 mai a apărut un act normativ și anume OUG 90/2020. Potrivit acestuia, se amână de pe 14 iunie, până pe 26 iunie, revenirea la normal în materie de:

  • popriri,
  • rambursări de TVA și
  • dobânzi și penalități de întârziere.

Astfel, perioada cu propiri pentru datoriile fiscale a fost suspendată cu neaplicarea de dobânzi și penalități pentru datoriile scandente începând cu 21 martie 2020 și pentru întârzierile la eșalonări și cu reguli speciale de rambursare a TVA-ului.

Regulile pentru funcționarea teraselor

Dacă își reiau activitatea în această lună, hotelurile și și terasele restaurantelor trebuie să respecte anumite reguli. Conform unui ordin ministerial, s-a stabilit concret ce reguli trebuie să respecte acestea:

  • normele de distanțare a meselor
  • norme de siguranță alimentară
  • rezervarea este obligatorie pentru clienți înainte de a se duce la terase, iar datele personale ale acestora trebuie trecute într-un registru special

Restructurarea financiară, posibilă de-acum inclusiv pentru datorii din 2019 și 2020

Prin Ordonanța Guvernului 6/2019 a fost stabilit un mecanism de restructurare pentru care au fost luate în calcul restanțele bugetare la 31 decembrie 2018.

Prin aceeași OUG 90/2020, amintită mai sus, Guvernul a extins aplicabilitatea acestui mecanism: mai exact, sunt vizate toate obligațiile bugetare restante la 31 martie 2020. Deci, acum sunt incluse nu doar datoriile din 2019, ci și cele din primul trimestru al anului 2020.

 Modificări noi la IMM Invest

Programul IMM Invest a suferit modificări, potrivit OUG 89/2020, care a apărut tot pe 26 mai. Potrivit acesteia, companiile pot cere credite bancare garantate de stat, astfel:

  • firmele vor scăpa de necesitatea certificatului de situație de urgență, dacă vor să acceseze programul IMM Invest.
  • se renunță la ideea de a institui o ipotecă asupra universalității bunurilor mobile și imobile ale debitorului.
Două persoane care țin în mâini niște monede.
Ce s-a modificat la ANAF la depunerea declarației unice. Schimbări de ultimă oră.

Modificarea declarației unice

PFA-urile pot beneficia de bonificații pentru declarația unică aferentă veniturilor din 2019, după cele stabilite de către Guvern. În Monitorul Oficial, au fot publicate modificările la formular pentru a reflecta acordarea bonificațiilor, făcute de către Fisc.

Pot beneficia de reduceri de taxe, dacă depun o rectificativă, cei care s-au achitat deja de obligații și poate chiar au făcut plăți pentru 2019.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI