Ce s-a întâmplat la ultima discuție dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron. Informații de ultimă oră

Ce s-a întâmplat la ultima discuție dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron. Informații de ultimă oră
Ce s-a intamplat la ultima discutie dintre Vladimir Putin si Emmanuel Macron. Informatii de ultima ora

Președintele Franței Emmanuel Macron și omologul său rus Vladimir Putin au discutat marți despre situația din Ucraina. În conversația telefonică, ce a durat aproximativ o oră, liderul de la Elysee i-a cerut încă o dată președintelui rus încetarea focului. Iată ce a transmis Kremlinul.

Vladimir Putin și Emmanuel Macron, discuție telefonică privind situația din Ucraina

A trecut aproape o lună de când Rusia a invadat Ucraina, însă potrivit analiștilor militari armata rusă nu a făcut progrese majore. Bombardează în continuare orașele importante, dar fără prea mare succes. Singurul câștig al rușilor a fost blocarea accesului la Marea Azov pentru ucraineni.

Cu toate acestea, nu au reușit să obțină controlul asupra orașului-port Mariupol, un punct strategic extrem de important. Potrivit ultimilor date, numărul civililor morți în urma atacurilor ruse în Ucraina se apropie de 1.000, iar Vladimir Putin nu pare dispus să facă niciun pas înapoi.

Marți a avut loc cea de-a opta convorbire telefonică între liderul de la Kremlin și președintele francez. Macron și-a exprimat din nou punctul de vedere cu privire la încetarea focului. Efortul necontenit al lui Emmanuel Macron de a-l determina pe Vladimir Putin să renunțe la ofensiva militară a rămas până acum fără niciun rezultat.

„Nu există un acord, dar preşedintele Macron rămâne convins de necesitatea de a-şi continua eforturile.”, a anunțat Palatul Elysee în urma discuției celor doi lideri.

Președinția franceză a transmis că singura soluție de a pune capăt acestei situații este încetarea focului și negocieri „de bună credință” între cele două state.

„Nu există altă cale de ieşire decât o încetare a focului şi negocieri de bună-credinţă ale Rusiei cu Ucraina. Preşedintele Franţei este alături de Ucraina”, a mai anunțat Palatul Elysée.

Ce răspuns a oferit Kremlinul

Kremlinul nu a dorit să ofere prea multe detalii și a precizat doar că discuția dintre cei doi președinți a avut loc la „iniţiativa părţii franceze” care s-a concentrat pe „situaţia din Ucraina, inclusiv negocierile în curs” între reprezentații Rusiei și cei ai Ucrainei.

Ultima discuție dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin a avut loc pe 18 martie. Într-o convorbire telefonică, șeful statului francez și-a exprimat „îngrijorarea extremă” în ceea ce privește situația în care se află orașul Mariupol, bombardat intenst de către trupele ruse, cerându-i totodată omologului său rus „ridicarea asediului”.

Emmanuel Macron l-a sunat marți pe Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat încă o dată de sprijinul Franței. Liderul de la Elysee poartă regulat discuții telefonice cu președintele ucrainean de când a început războiul, de pe 24 februairie.