30 sept. 2020 | 17:46

Ce s-a întâmplat la Peștera Ialomiței, după reabilitare. Nici angajaților nu le vine să creadă

Știri generale
Ce s-a întâmplat la Peștera Ialomiței, după reabilitare. Nici angajaților nu le vine să creadă
Ce s-a întâmplat la Peștera Ialomiței, după reabilitare. Nici angajaților nu le vine să creadă

Peștera Ialomiței este situată pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în localitatea Moroeni (Dâmbovița), pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele râului Ialomița. Recent, destinația turistică a împlinit cinci ani de când s-au finalizat lucrările de reabilitare.

Ce se întâmplă cu Peștera Ialomiței după ce a fost reabilitată

Reabilitată și modernizată în cadrul proiectului derulat de Consiliul Județean Dâmbovița, peștera a avut de la deschidere și până acum 667,906 de vizitatori. Obiectivul turistic s-a format prin acțiunea corozivă a apei, în calcarele jurasice din culmea de sud-est a muntelui, la 1,560 de metri altitudine absolută. Intrarea în peșteră este de 18 metri deasupra talvegului văii Ialomiței.

Peștera este mare, cu galerii fosile și active, dispusă pe două etaje, care însumează 1128 m lungime. Intrarea, orientată spre est, are dimensiuni incredibile de 40 m lățime și 20 m înălțime. Potrivit Adevărul, modernizarea Peșterii Ialomiței a fost un pas important în demersul Consiliului Județean Dâmbovița de transformare și eficientizare a potențialului turistic de care județul Dâmbovița dispune pe Platoul Padina – Peștera.

Fonduri europene de 6,4 milioane de lei

Peștera Ialomiței a fost inaugurată pe data de 25 iulie 2015, după ce a fost reabilitată cu fonduri europene de 6,4 milioane de lei. Obiectivul turistic a reușit să atragă în primele 4 luni și jumătate de la reabilitare, aproape 85.000 de vizitatori.

Pe lângă faptul că este o destinație frumoasă și unică, turiștii au fost atrași și de evenimentele culturale organizate de Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, instituție subordonată Consiliului Județean Dâmbovița și care administrează Peștera Ialomiței.

Peștera Ialomiței a fost dotată și cu echipamente de sonorizare și de proiecție pentru desfășurarea unor evenimente, cum ar fi slujbe religioase sau spectacole, sistem de supraveghere video, filme documentare pentru informarea vizitatorilor, dar și bănci de odihnă, pubele ecologice și altele.

Peștera cu o lungime de aproximativ 1,100 de metri

Peștera Ialomiței are o lungime de aproximativ 1,100 de metri, dintre care 450 de metri sunt amenajați și accesibili vizitatorilor. Intrarea în peșteră este orientată spre est. Gura acesteia cu o înălțime de 20 de metri, o înălțime de 16 metri sub formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găsește la 18 metri deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în peșteră se află Mănăstirea Ialomiței, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Ţării Româneşti, Mihnea cel Rău.

Intrare Peștera Ialomiței

Ce s-a întâmplat la Peștera Ialomiței după abilitare.

Obiectivul este deschis începând de marți, până duminică, între orele 9:00 și 18:00, iar prețul unei vizite este de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de 5.000 de lei
Capital.ro
Doctor Cezar dezvăluie adevărul despre mitul celor 10.000 de paşi: "Trebuie să acționăm și celelalte lanțuri kinetice"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro