Ce s-a întâmplat cu Recorder, în urma unui proces. Decizia instanțelor de judecată a surprins pe toată lumea

de: Iulia Statie
19 10. 2021

Vești bune pentru Recorder! Jurnaliștii au fost dați în judecată și erau nevoiți să șteargă un anumit material, însă ce s-a întâmplat acum a luat pe toată lumea prin surprindere. Decizia magistraților s-a schimbat total!

Ce au reușit să facă jurnaliștii de la Recorder

Jurnaliștii de la Recorder au mers în instanță după ce s-a deschis un proces în urma dezvăluirilor făcute în articolul „București, orașul tuturor posibilităților: milioane de euro către o firmă de publicitate care vinde beton și alte contracte dubioase din bugetul Capitalei”.

În timp ce Gabriela Firea își desfășura mandatul, Recorder publica, pe 20 noiembrie, investigația care se referea firmele care nu aveau expertiza necesară pentru a derula contractele pe care le aveau cu instituții din cadrul Primăriei Capitalei.

Mai mult, jurnaliștii ofereau detalii cu privire la persoanele care erau în spatele companiilor. Totuși, la doar câteva zile distanță, două personaje prezentate în investigația Recorder acționau în instanță, pe motivul că reputația lor ar fi avut de suferit după tot ce s-a prezentat.

Magistrații și-au schimbat decizia

Inițial, Judecătoria Sector 1 le-a dat dreptate oamenilor de afaceri, Recorder pierzând procesul în primă instanță. Jurnaliștii erau nevoiți să șteargă materialul, însă acum situația a luat o întorsătură favorabilă pentru aceștia. De asemenea, ei trebuiau să plătească daune morale în valoare de 35.000 lei.

Mai mult, din suma uriașă, magistrații au hotărât pe data de 10 iulie 2020 că Ioana Croitoru o să primească 25.000 de lei pentru daune morale, iar Ettore Cozzani nu mai puțin de 10.000 de lei după ce au câștigat procesul în primă instanță împotriva jurnaliștilor de la Recorder.

Recorder a câștigat procesul la apel

Totuși, cei de la Recorder au făcut apel, iar magistrații l-au admis. Decizia nu este una definitivă, astfel că Ioana Croitoru și Ettore Cozzani pot să facă recurs.

„Soluția pe scurt: Admite apelul. Admite cererea de intervenţie accesorie. Schimbă în tot sentinţa civilă apelată, în sensul că: Respinge cererile, ca neîntemeiate.

Obligă reclamanta Croitoru Ioana Octavia la plata către pârâtă a sumei de 3.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată (onorariu avocat, redus cf. art. 451 alin. 2 Cod proc. civilă).

Obligă intimaţii-reclamanţi, în solidar, la plata către apelanta-pârâtă a sumei de 3.140 lei, reprezentând cheltuieli de judecată (taxă judiciară de timbru şi onorariu avocat, redus cf. art. 451 alin. 2 Cod proc. civilă).

Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată astăzi, 15.10.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.”, se arată în decizia magistraților.