Moartea primei persoane din Marea Britanie care s-a oferit pentru a fi vaccinată cu tratamentul aflat în stadiu de experiment împotriva COVID-19 este doar un zvon din mass-media, iar realitatea este că aceasta se află în condiții bune. Cum a reacționat femeia când a citit despre „propria moarte“ pe internet și detalii despre caz, în rândurile de mai jos.
„Nimic nu se compară cu senzația când te trezești și citești un articol fake care anunță că ai murit… mă simt bine, oameni buni“, a fost reacția postată pe rețelele de socializare de Dr. Elisa Granato, microbiologul aflat în grupul de voluntari vaccinați cu remediul anti-COVID-19 elaborat de către cercetătorii Universității Oxfod.
Pentru a-i convinge pe oameni că medicamentul care i-a fost administrat joi, 23 aprilie, nu i-a făcut niciun rău, Dr. Granato a publicat, chiar în duminica respectivă, când s-au răspândit informațiile false despre pretinsa ei moarte, un scurt video în care apare în persoană în timp ce dă asigurări că este „foarte vie“.
Autoritățile britanice s-au sesizat, la rândul lor, și au solicitat oamenilor să nu participe la popularizarea știrilor false care creează panică în rândul cetățenilor.
Guvernul de la Londra are tot interesul în a menține spiritele calme în raport cu acest aspect, fiindcă ar fi cu adevărat un flagel pentru societatea britanică situația în care membrii ei ar refuza să fie tratați în ciuda egidei solide existente în spatele unor cercetători precum sunt cei de la Universitatea Oxford.
Regatul Unit este una dintre cele mai afectate țări de pandemia de noul coronavirus. Această țară a depășit, în ultimele zile, bilanțul de 20. 000 de persoane decedate (ceea ce o aduce printre cele 5 state care ating aceste cifre) și apropiindu-se tot mai mult de numărul de 1.000 de persoane ucise zilnic de boala virusului provenit din China.