Ce s-a întâmplat cu prietenia dintre Mircea Lucescu și Valentin Ceaușescu. Gestul pe care obișnuia să-l facă fiul dictatorului, înainte de fiecare meci

Ce s-a întâmplat cu prietenia dintre Mircea Lucescu și Valentin Ceaușescu. Gestul pe care obișnuia să-l facă fiul dictatorului, înainte de fiecare meci
Ce s-a întâmplat cu prietenia dintre Mircea Lucescu și Valentin Ceaușescu. Gestul pe care obișnuia să-l facă fiul dictatorului, înainte de fiecare meci

Reputatul antrenor Mircea Lucescu a vorbit despre relația acestuia cu Valentin Ceaușescu și influența pe care acesta o exercita în fotbalul românesc.

Ce s-a întâmplat cu prietenia dintre Mircea Lucescu și Valentin Ceaușescu

Mircea Lucescu se identifică cu Dinamo, dar și cu o perioadă fastă din istoria echipei naționale, care a coincis cu o calificare la un turneu final de Campionat European. Era o perioadă în care România nu mai ieșise de mult în lumea bună a fotbalului, iar calificarea la EURO 1984 venise la fix. Asta în condițiile în care printre victimele tricolorilor s-a numărat chiar campioana mondială, Italia. Acea performanță îl avea ca artizan pe Mircea Lucescu, cel care a construit și la Dinamo o echipă puternică, însă nu a putut ajunge niciodată la performanțele Stelei din anii 80. Poate și pentru că nu a beneficiat de aportul fiului dictatorului Nicolae Ceaușescu, Valentin, apropiat de Steaua în acei ultimi ai comunismului în România.

Mircea Lucescu a dezvăluit cum a intrat în contact cu Valentin Ceaușescu, despre care a vrut să scoată în evidență și părțile benefice asupra fotbalului românesc.

„Eu vreau să scot în evidenţă totuşi partea pozitivă a influenţei lui Valentin. Uite, de exemplu, faptul că el s-a apropiat de naţională spre finalul anilor ’80 a fost ceva extraordinar de bun pentru România… Numai că… atunci când ești suporter, îţi aperi doar partea ta, doar echipa pe care o simpatizezi tu, nu te mai gândeşti şi la cealaltă. N-ai cum să fii obiectiv! Doar dacă ai interes ca toată lumea să fie bine. Aşa, dacă te interesează numai echipa ta…”, a spus Mircea Lucescu pentru GSP.

„Despre Valentin, doar de bine! Prietenia noastră s-a mai răcit când rivalitatea Steaua – Dinamo a explodat”, a mai declarat Il Luce.

Gestul pe care obișnuia să-l facă fiul dictatorului, înainte de fiecare meci

Mircea Lucescu a „dat din casă” și a povestit cum l-a influențat pe Valentin Ceaușescu, povestindu-i ceea ce făcea Silvio Berlusconi, patronul lui AC Milan, înainte de fiecare meci. „Se ducea pe culoar şi dădea mâna cu jucătorii echipei adverse! Toţi ştiau că depind de el, controla toate televiziunile. Nu făcea nimic altceva, doar acest gest…”, zice Mircea Lucescu. Suficient cât să-i dea idei lui Valentin Ceaușescu.

„După ce i-am povestit lui Valentin de chestia asta, a început să facă exact ca Berlusconi. Venea pe tunel, dădea mâna cu jucătorii adverşi. Nu le zicea nimic, dădea mâna cu ei, dar era suficient! Păi, peste tot se făceau chestii de genul ăsta”, spune antrenorul.

Mircea Lucescu a explicat și de ce Dinamo nu a atinc niciodată performanțele Stelei din anii 80.

„Craiova a dominat perioada ’81-’83, apoi, Dinamo în ’83-’84. Între timp, Steaua și-a construit o echipă foarte bună, a fost superioară până în 1988. I-a pierdut pe Pițurcă, Boloni și Tudorel, iar noi am venit cu o formație foarte tânără, agresivă și organizată. N-am putut repeta rezultatele Stelei doar pentru că a venit Revoluția și lotul s-a destrămat. Arrigo Sachi și Vujadin Boskov au spus atunci că Dinamo era echipa cu cel mai mare potențial din tot fotbalul european”, a mai spus antrenorul de 74 de ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI