Ce s-a întâmplat cu pensionarea anticipată a magistraților. Vești bune pentru români

Ce s-a întâmplat cu pensionarea anticipată a magistraților. Vești bune pentru români
Eliminarea acestei decizii la propunerea PNL și USR

Ca în orice domeniu de activitate și în magistratură exista posibilitatea ieșirii la pensie anticipată. Subiectul este unul sensibil și, într-o anume măsură, este legat de pensiile speciale. Ultimele informații spun că pensionarea anticipată a magistraților a devenit temă de discuție în Senatul României.

Pensionarea anticipată a magistraților, temă de discuție în Senat

Pensionarea anticipată a magistraților, conform legislației actuale, se putea face după 20 de ani de activitate. Decizia era dată de fosta guvernare PSD prin modificarea Legilor Justiției. Este vorba, în principiu, de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018 prin care se modificau şi completau unele acte normative în domeniul justiţiei.

Subiectul este unul sensibil, iar acum a devenit motiv de ceartă în Senatul României, mai exact la Comisia Juridică a Senatului. Președinta comisie, Iuliana Scânteie anunță că OUG prin care pensionarea anticipată a magistraților era legiferată va fi abrogată.

”Pensionarea anticipată a magistraţilor, după doar 20 de ani vechime, va fi abrogată de Senat, în calitate de cameră decizională. Vom scăpa, astfel, de o modificare nocivă pe care fosta guvernare a PSD a introdus-o în Legile Justiţiei. Decizia le permitea judecătorilor şi procurorilor să iasă la pensie la 45 de ani.

Această sfidare la adresa românilor, care ar fi creat încă o categorie privilegiată de pensionari într-o ţară în care majoritatea oamenilor iese la pensie la 65 de ani, nu a intrat în vigoare, deşi fusese adoptată în 2018, fiind doar amânată succesiv.Prin votul senatorilor şi adoptarea legii, revenim, astfel, la pensionarea judecătorilor şi a procurorilor la 60 de ani şi cu o vechime de 25 de ani în magistratură, într-un cadru legislativ clar şi predictibil. Se înlătură, astfel, riscul unui mare dezastru.”, declară Iuliana Scântei.

Eliminarea acestei decizii la propunerea PNL și USR

Pensionarea anticipată a magistraților era introdusă în 2018 de PSD, prin modificarea Legilor Justiției, și încă de atunci devenea motiv de discordie între decidenții politici din Parlamentul României.

Noul proiect prin care se cerea eliminarea OUG privind pensionarea anticipată a fost depus de reprezentații PNL și USR la Senat, fiind votat ulterior cu 72 de voturi ”pentru” și 50 de voturi ”împotrivă”.

Cu alte cuvinte propunerea pentru eliminarea OUG privind pensionarea anticipată a magistraților a trecut. Senatul fiind camera decizională în acest domeniu, a decis eliminarea în cazul OUG care legifera pensionarea anticipată a magistraților.

”Sper ca acest proiect să fie bine-venit pentru sistem, CSM-ul l-a încurajat, a fost de acord cu toate punctele pe care noi le-am propus, nu-mi rămâne decât să sper că vom repara în continuare toate greşelile făcute în legislatura trecută, astfel încât să finalizăm anul cu un MCV care nu mai e de actualitate pentru România. Senatul este Cameră decizională, un proiect prin care se abrogă practic această pensionare anticipată, care nu a intrat până acum în vigoare.

Ştiţi că de doi ani de zile reuşim să prorogăm termenul intrării în vigoare. La 1 ianuarie 2022, ar fi expirat această prorogare, de aceea am găsit formula împreună cu CSM, care ne-a dat aviz favorabil pe acest proiect de lege, ca, la 1 ianuarie 2022, această prevedere să fie considerată abrogată”, a declarat vicepreşedinta Senatului Alina Gorghiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI