Ce s-a întâmplat cu fosta şcoală de ucenici de la Uzinele de Fier, considerată mândrie naţională. Imaginile sunt dezolante

Ce s-a întâmplat cu fosta şcoală de ucenici de la Uzinele de Fier, considerată mândrie naţională. Imaginile sunt dezolante
Ce s-a întâmplat cu fosta şcoală de ucenici de la Uzinele de Fier

Timp de circa șase decenii, fosta școală de ucenici a Uzinelor de Fier a fost mândria locuitorilor din Hunedoara. Clădirea are statut de monument istoric, însă nu a fost de mare folos. În momentul de față, clădirea nu se află într-o condiție foarte bună.

Școala de ucenici de la Uzinele de Fier

A trecut aproape un deceniu de când clădirea a fost abandonată și aproape un an de la incendiul ce a mistuit-o. În prezent, Școala de ucenici de la Uzinele de Fier s-a transformat într-o ruină. În luna iunie a anului trecut, clădirea cu trei etaje a fost cuprinsă de flăcări.

Monumentul istoric de pe vechea platformă industrială a municipiului a fost ridicat în anii ’30 la doar câteva sute de metri de Castelul Corvinilor. În prezent, este înconjurat de un teren viran și de rămășitele construcțiilor siderurgice, dar și de hale industriale.

Clădirea a luat foc anul trecut, însă cauza incendiului rămâne necunoscută. Focul a afectat etajul superior, mansarda și acoperișul clădirii ce se află pe lista monumentelor istorice. Acoperișul a fost distrus în cea mai mare parte. Prin tavanele șubrezite au trecut apele pluviale și au afectat mai mult clădirea deja devastată.

Reprezentanții combinatului Arcelor Mittal-Hunedoara au pus monumentul istoric la vânzare cu suma de 200.000 de euro. În această sumă intră și terenul din jurul ei, aproape un hectar. Clădirea nu a fost vândută, însă, în 2014, Primăria Hunedoara plănuia transformarea ei într-un muzeu al fierului.

A fost mândria localnicilor

Aici au fost instruiți viitorii angajați ai Uzinelor de Fier din Hunedoara. A fost construită în anul 1936, iar până în anii ’90 a fost folosită ca și sediu al arhivelor combinatului siderurgic. De-a lungul timpului, sute de localnici au munci aici, câștigând un ban cinsist.

Unii dintre ei a vrut ca fosta Școală de ucenici să fie transformată într-un muzeul ai fierului. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. La sfârșitul anilor ’30, școala era o mândrie pentru localnici. Lumea o distingea datorită arhitecturii deosebite.

„Clădirea are o arhitectură în stil neo românesc. Influenţele caselor ţărăneşti s-au manifestat prin ornamente şi elemente folosite sub diverse interpretări, dar care îşi păstrează originea. Printre elemente se numără foişorul, arcatura trilobată, stâlpi de lemn, o tratare a cornişei ca o streaşină obişnuită a unei case ţărăneşti, includerea acoperişului în imaginea faţadei ca element de ornament, marchize sculptate din lemn, şi folosirea ţiglei de ceramică. Ornamente des folosite sunt nodurile şi frânghiile, coloanele răsucite, printr-o ceramică smălţuită policromă”, informează autorii volumului „Pagini Monografice. Colegiul Tehnic Matei Corvin Hunedoara. 1890 – 2010”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI