Ce s-a ales de magazinul Victoria, cel care rivaliza cu Unirea și Cocor. Marina Almășan e nostalgică, ce o deranjează cel mai mult FOTO EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
07 05. 2024

Magazinul Victoria, inaugurat în 1928, unul de lux, cândva, cu marfă adusă tocmai de la Paris, este azi de nerecunoscut. Complexul a fost redus la parter și la un etaj, în condițiile în care în anii 70- 80 te plimbai cu liftul, în căutarea unui cadou. Fotografiile realizate de reporterul Playtech Știri redau întocmai atmosfera tristă a celebrului magazin, de unde vedetele vremii își alegeau materiale de cea mai bună calitate pentru ținutele de scenă și de televiziune. Marina Almășan ne-a vorbit, exclusiv pentru Playtech Știri, despre acest loc în care venea de mână cu mama ei.

Cât costă o rochie de petrecere și un costum de ginerică?

Impozanta clădire, unde se află și astăzi Magazinul Victoria, a fost înălțată în 1928, după planurile arhitectului Herman Clejan. Era locul în care vedetele vremii și femeile cu bani își dădeau întâlnire, pentru a-și desfăta privirea cu varietatea de modele și de culori, pentru a-și cumpăra cele mai frumoase rochii și materiale, aduse tocmai din străinătate.

La intrare, erau întâmpinate de angajatele instruite să atragă cât mai multe cliente. Din păcate, acum, în 2024, scenariul este cu totul altul. Doar marmura scumpă mai amintește de perioada de glorie a magazinului care, în comunism, rivaliza puternic cu ”Unirea” și ”Cocor”.

În prezent, clienții sunt din ce în ce mai puțini, nu mai prezintă interes, locul fiindu-i luat de atractivele mall-uri. Nostalgicii mai revin însă cu drag. Vă prezentăm și câteva fotografii cu produsele de pe rafturi. Totul pare încremenit în timp. Sunt modele vechi, demodate, însă prețurile sunt ca pentru un produs modern.

Pentru o rochie poți scoate din buzunar chiar și peste 200 de lei, o pereche de pantofi din piele costă între 150 de lei și 250 de lei. Materialele pentru rochii par ceva mai bune la preț, costă cam de la 30 de lei metrul. Mai găsiți articole pentru copii, pentru botez, pălării, de tot felul, pe toate gusturile, articole pentru casă, costume pentru bărbați, de peste 400 de lei.

Am numărat și clienții, într-o zi de sâmbătă, în magazin se aflau în jur de 10 persoane, un pic mai mult decât numărul vânzătoarelor. Mai degrabă curioși, decât dornici să cumpere. Cel mai mare interes îl prezintă zona de porțelanuri, de suveniruri.

Citiți și: Magazinul celebru de pe vremea lui Ceaușescu este aproape părăsit. Imagini ca după apocalipsă, firmele dispar, iar clienții evită magazinul Unirea FOTO EXCLUSIV

Scara rulantă nu e funcțională, liftul este blocat!

În 2024, scara rulantă a magazinului nu este funcțională, iar liftul, în care, cândva, o domniță cu halat apretat și cu părul strâns în coc te invita să te plimbe până la etajele superioare, are acum ușa blocată. Prin urmare, până la etajul 1, unde încă mai sunt câteva standuri, urci vreo 20 de trepte.

Programul magazinului este de la 10.00 la 19.00, sâmbăta e deschis, până la ora 17.00, iar duminica magazinul are porțile închise.

Marina Almășan, vedetă TVR 2 : ”Victoria era mall-ul nostru de atunci”

Si vedeta TVR 2, Marina Almășan, gazda emisiunii ”Rivalii”, are amintiri de neuitat din acest loc plin în alte vremuri cu de toate, fiind unul dintre cele mai mari și mai elegante magazine din  anii comunismului:

”Copil și mai apoi adolescentă fiind, Calea Victoriei era locul preferat de promenadă și de shopping. Firește, de mână cu mama. Cele mai “vizate” locuri erau Romarta Copiilor ( vizavi de Casa Armatei) , “Clujeana”, celebrul magazin de pantofi al anilor 70-80, și “Victoria”- mall-ul nostru de atunci, aș putea zice.

Unirea și Cocor se adăugau și ele pe listă, dar erau ușor mai departe. Magazinul Victoria era pe atunci unul din cele mai luxoase magazine din București. Era “de oameni mari”, așa că nu eu eram clientă, ci mama.

Țin minte că o ajutam să-și aleagă țesături pentru rochii sau taioare, pe atunci era moda croitoreselor, multe femei alegeau această variantă, te duceai la croitoreasă cu revista Burda sau Quelle, arătai cu degetul “vreau modelul ăsta!”, urmau una-doua probe și te puteai lăuda cu o ținută-unicat! Iar magazinul Victoria era principala sursă de materiale.

Însă numeroasele sale etaje ofereau mult mai multe. Și era fascinanta scara rulantă care unea etajele. Nu erau prea multe magazine în București care aveau scări rulante”.

Citiți și: Produsele celebre în comunism care au reapărut în magazine. Românii le foloseau des, erau cele mai ieftine

Natalia Guberna, solistă: ”Din păcate, au apărut mall-urile”

Marina Almășan a mai menționat, referitor la acest magazin, cindva, cel mai râvnit, pentru cumpărături:

”Oricum, Magazinul Victoria era la acea vreme un etalon al luxului și al bunului gust. Iar acum a ajuns un “talcioc” care îmi amintește de bazarurile din Istanbul. Măcar acolo te poți târgui, să mai scazi din prețul mărfii și te mai servesc vânzătorii și cu un ceai sau cu un dumicat de rahat”.

Iar celebra solistă Natalia Guberna, care și-a ales adesea ținute pentru scenă sau pentru televiziune, din magazinul Victoria, a dorit să precizeze:

”Eu mi-am mai cumpărat haine de aici și înainte de pandemie, rochii și alte lucrușoare, însă, de atunci nu am mai luat nimic, n-am mai ajuns aici. Era un magazin bun, din păcate, au apărut mall-urile”, a menționat Natalia Guberna, exclusiv pentru Playtech Știri.