Ce s-a aflat despre pepenii din Cora, Lidl sau Kaufland. Mare atenție atunci când îi cumperi. Probabil că foarte mulți români nu vor mai cumpăra deloc anul acesta pepeni după ce vor afla ce s-a întâmplat în acest mare supermarket.
Fiarte mulţi pepeni au fost retraşi din rafturile supermarketurilor din Uniunea Europeană după ce s-a ajuns la concluzia că au concentraţii mari de metomil, un pesticid extrem de periculos pentru om.
Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis o avertizare de sănătate după ce s-a găsit un lot de pepeni verzi în care s-a găsit un nivel substanțial de metomil. Această substanță este un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, care poate pune în pericol sănătatea oamenilor.
Pepenii descoperiți ca având substanța periculoasă proveneau din Maroc, după cum reprezentanții RASFF. Aceștia conțin concentrații mai mari de insecticid decât limitele permise pe piața europeană. Astfel, s-a descoperit o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, mult peste limita normală, care este de 0,015 mg/kg-ppm.
Astfel, sistemul european a considerat această situație ca fiind una gravă, motiv pentru care a început o investigație în acest sens și a luat măsuri pentru a retrge de pe piaţă lotul cu probleme din toate supermarketurile din Uniunea Europeană.
”Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată.
Combinaţia între metomil şi alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic și poate provoca insuficiență renală”, au mai avertizat specialiștii care cred că ar fi fost fatal pentru cei care aveau să consume băuturi alcoolice în timpul sau după ce consumau pepenii cu pesticid.
Pe de altă parte, nutriționistul Mihaela Bilic a spus câteva din avantajele și dezavantajele consumului de pepen roșu sau galben.
”Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al verii zemos și răcoritor, greu îi poți rezista! Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte: pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii.
Până aici suntem la egalitate. La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu. Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă”, a spus Mihaela Bilic.