Ce români vor fi scutiți de plata unor impozite în 2022, conform autorităților competente
Adoptarea în Parlament a unui proiect de lege ar putea deveni o adevărată victorie pentru cei care activează în agricultura românească. Noua lege, denumită „Legea cooperaţiei agricole”, ar putea veni ca o gură de aer pentru majoritatea fermierilor români. Cel care a făcut anunțul a fost chiar Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, pe Facebook. Legea vine în ajutorul acestei clase sociale, prevederile acesteia anunțând și scutirea de la plata unor impozite în 2022.
„Legea cooperaţiei agricole” promulgată de Klaus Iohannis
În aprilie 2021, un grup de deputați și senatori PSD propuneau un proiect de amendamente la „Legea cooperaţiei agricole”, menit să vină în ajutorul fermierilor din agricultura românească. Proiectul trecea în primă fază de Camera Deputaților, dar în septembrie anul trecut proiectul avea să fie respins în Sena și retrimis la comisiile de specialitate.
După mai multe discuții și modificări, PSD a repurtat o victorie în Parlament, după votarea proiectul propus în aprilie 2021. În decembrie era trimisă forma finală a legii către Președenție, iar pe 5 ianuarie 2022 a fost promulgată prin Decretul nr.16/2022, devenind astfel Legea 6/2022.
„Legea cooperaţiei agricole în forma adoptată de Parlament, urmare a iniţiativei mele şi a colegilor social-democraţi, a fost promulgată. Am reuşit, prin modificarea legii, să întărim rolului gospodăriei ţărăneşti în agricultură. Sprijin prin toate demersurile mele micii producători din satul tradiţional să îşi valorifice eficient produsele pe care le obţin cu multă trudă din cultivarea pământului sau creşterea animalelor.
Susţin consumul de produse româneşti, sprijinind gospodăria ţărănească să se integreze în lanţul comercial, iar produsele de calitate să ajungă pe mesele românilor”, anunța Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, pe Facebook.
Fermierii vor fi scutiți de la plata unor impozite în 2022
Concret, prin promulgare, „Legea cooperaţiei agricole” prevede în cazul fermierilor „scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor care procesează şi/sau produc/comercializează material genetic şi/sau au activitate de creştere şi/sau activitate de reproducţie: pentru primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate şi tot pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate”, se specifică în lege.
În afară de aceste scutiri de impozite, noua lege mai are și alte facilități pentru fermierii din agricultura românească, după cum urmează:
- scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor de achiziţii şi vânzări, de procesare a produselor agricole, manufacturare şi mică industrie agricolă şi de exploataţii şi gestionare a terenurilor silvice, piscicole şi a efectivelor de animale pentru primii 5 ani de la intrarea în producţie,
- scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor de achiziţii şi vânzări, de procesare a produselor agricole, manufacturare şi mică industrie agricolă şi de exploataţii şi gestionare a terenurilor silvice, piscicole şi a efectivelor de animale pentru cele nou înfiinţate şi pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii
- scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor de achiziţii şi vânzări, de procesare a produselor agricole, manufacturare şi mică industrie agricolă şi de exploataţii şi gestionare a terenurilor silvice, piscicole şi a efectivelor de animale pentru cele deja înfiinţate, care au realizat în anul precedent o cifră de afaceri anuală de până la 3 milioane de euro
- scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microîntreprinderi şi de la plata impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice, PFA, II, IF pentru producţia valorificată prin/către întreprindere
- scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe arendă, dacă terenul este luat în arendă de către cooperativă
- scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri utilizate pentru obţinerea producţiei agricole valorificate prin/către cooperativă, cu condiţia valorificării a 50% din producţia finală prin/către cooperative.
- În condiţiile în care cooperativa se lichidează într-o perioadă mai scurtă de 5 ani, pentru sumele respective acordate se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii
Odată promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, legea își va face efectul imediat, fiind aplicată tuturor celor care se încadrează în litera noii legi.