În urma mai multor luni de studiu, oamenii de știință sunt de părere că o grupă sangvină poate juca un rol în gradul de rezistență a unei a unei persoane la infecția cu COVID-19 și poate influența apariția unei forme mai severe de coronavirus.
Conform unor studii publicate, citate de CNN, cei care au grupa sangvină 0 sunt mai puțin vulnerabili la coronavirus. Aceste persoane au o probabilitate redusă de a face forme severe ale bolii.
Potrivit studiului danez, din 7.422 de persoane cu rezultate pozitive la testele pentru COVID-19, numai 38,4% au avut grupa sangvină 0. Asta în timp ce 41,7% din populație această grupă de sânge. Pe de altă parte, 44,4% din cetățenii testați pozitiv aveau grupa A, în timp ce această grupă se regăsește la 42,4% din populația daneză.
Totodată, un alt studiu făcut de cercetătorii din Canada arată că 84% din pacienții infectați cu grupele A sau AB au avut nevoie de ventilație mecanică, în timp ce doar 6,1% din pacienți cu grupele 0 sau B au avut nevoie de acest tratament.
De asemenea, studiul canadienilor a constatat că cei cu grupa sangvină A sau AB au stat mai mult la terapie intensivă (13,5 zile), în comparație cu cei cu grupele 0 sau B (9 zile). Amesh Adalja de la Universitatea din John Hopkins din Baltimore spune că au mai fost studiate legăturile dintre starea pacientului și grupa lui de sânge.
”Nu am niciun dubiu. A reieșit în mod evident că bolnavii cu grupa 0 sunt mai rezistenți. Trebuie să ne dăm seama de mecanism și să înțelegem ce se petrece la nivel molecular pentru a vedea cum ne poate ajuta acest lucru în conceperea unor noi scheme de tratament”, a precizat Amesh Adalja, potrivit Adevărul.ro.
De curând, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că tinerii sănătoși ar putea să nu fie vaccinați pentru noul COVID-19 înainte de anul 2022, în condițiile în care autoritățile din domeniul sănătății se concentrează mai întâi pe imunizarea persoanelor vârstnice și vulnerabile.
„Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcționa așa. (…) Majoritatea oamenilor sunt de acord că va începe cu lucrătorii din domeniul sănătății și lucrătorii din prima linie, dar chiar și atunci trebuie definit care dintre aceștia prezintă cel mai mare risc şi apoi vârstnicii și așa mai departe. (…) Vor exista o mulțime de îndrumări, dar cred că o persoană obișnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aștepte până în 2022 pentru a obține un vaccin”, a declarat cercetătorul-șef al OMS. Soumya Swaminathan.