Ce rol are ventilatorul cuptorului electric. Când trebuie folosit, de fapt

de: Andreea Vînătoru
12 10. 2023

Cuptorul electric este unul dintre electrocasnicele ce nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie, alături de alte aparaturi care vă ajută să preparați alimente sănătoase și gustoase. Cuptoarele se regăsesc în diverse modele pe piață, dar puține persoane cunosc aspecte importante atunci când achiziționează unul. Iată ce rol are ventilatorul cuptorului electric și când trebuie folosit!

Specificații ale cuptoarelor electrice

Alimentele se gătesc mult mai rapid într-un cuptor electric, iar acest lucru vă ușurează enorm munca în bucătărie. În plus, cuptorul electric aduce un plus de ajutor în bucătărie datorită specificațiilor high-end, deoarece sunt performante și au tehnici moderne. Așadar, ca să vă bucurați de acest aparat electrocasnic cât mai mult timp, trebuie să știți prima dată la ce folosesc toate componentele acestuia.

Fiecare cuptor electric este prevăzut cu două niveluri pentru coacere, superioară și inferioară, dar și cu partea de grill. Acestea pot fi utilizate împreună sau separat, asta în funcție de tipul de coacere pe care îl doriți.

Există două tipuri de cuptoare electrice: incorporabile sau individuale. Cele individuale are o capacitate mai mică decât un cuptor incorporabil, drept urmare nu veți putea găti cantități mari de mâncare.

Citește și: Avantaje și dezavantaje plite pe gaz sau cu inducție. Ce trebuie să afli înainte să cumperi, de fapt

Ce rol are ventilatorul cuptorului electric. Când trebuie pornit

Totodată, atunci când gătiți, important este să porniți și ventilația cuptorului electric, dacă vreți să reduceți consumul de energie.

Simbolul de ventilator este în formă de cerc la cuptorul electric. Astfel, atunci când este pornit, cuptorul se încălzește, iar ventilatorul distribuie uniform căldura în cuptor. Cu această funcție puteți prepara rapid plăcinte, pește sau diferite legume pentru garnituri.

Această funcție mai poate fi folosită pentru a încălzi mâncarea sau pentru a găti diverse preparate care nu necesită timp mult de coacere.

Citește și: Temperatura la care se coc vinetele la cuptorul electric. Cu ce trebuie să le ungi înainte ca să iasă mai gustoase

Ce alte avantaje mai are folosirea ventilației la cuptorul electric

Pentru a economi curent atunci când folosiți cuptorul electric, iată ce trebuie să mai faceți în afară de a porni ventilația acestuia:

  • cuptorul trebuie oprit cu 10-15 minute înainte de terminarea timpului de gătire. În acest mod, căldura va rămâne constantă în interiorul cuptorului și va asigura gătirea eficientă a preparatelor.
  • alege întotdeauna cuptoarele electrice cu convecție care pun în circulație aerul, astfel încât alimentele să se prepare uniform și într-un timp mult mai scurt.
  • un alt aspect de care să țineți cont este să nu deschideți ușa de la cuptor în timpul folosirii, deoarece căldura va migra afară, temperatura va scădea și timpul de coacere va crește.
  • dacă vreți să economisiți energie, folosiți doar tăvi și recipiente de culoare închisă, pentru că acestea vor distribui căldura uniform, iar alimentele se vor găti în același timp.
  • folosirea ustensilelor de gătit potrivite poate ajuta mult la menținerea eficienței termice a cuptorului, implicit și la un consum mai mic de energie.

Citește și: Aparatele electrocasnice pe care să nu le ții unul lângă altul. Îți umflă mult factura la curent

Dezavantajele cuptorului electric

Există, totuși, și unele dezavantaje ale unui cuptor electric, în comparație cu unul clasic:

  • cuptoarele electrice se încălzesc mult mai greu. De exemplu, dacă un cuptor pe gaze ajunge la temperatura optimă aproape instant, cel electric are nevoie de 10-15 minute pentru a se adapta pragului presetat.
  • gazul este mult mai ieftin. Utilizare unui cuptor pe gaz este mai convenabilă, în vreme ce un cuptor electric va folosi mai multă energie dacă îi setezi temperatura la valori mari. Cu toate acestea, unele cuptoare electrice au tehnologii și caracteristici moderne, cum ar fi convecția sau funcția de auto-curățare, care pot influența consumul de energie.