Încă de la apariția certificatelor verzi autoritățile europene și locale au început să se confrunte cu falsurile. Conform unor date au existat câteva zeci de mii de certificate verzi falsificate și vândute pe bani mulți. În alte situații au fost depistate persoane care aveau asupra lor certificate reale, dar pe numele altor persoane. Un astfel de caz s-a întâmplat și în Constanța, spun autoritățile, iar persoana prinsă riscă pedepse drastice.
Vaccinurile Covid-19 sunt disponibile cu ușurință în România, dar unii evită vaccinarea. În schimb sunt dispuși să dea bani pe certificate verzi false, pentru a avea acces peste tot. Într-o plângere trimisă de ministerul român al sănătății la parchetul general, ministerul avertizează despre mai multe cazuri de români care, în schimbul unor bani, au primit astfel de certificate verzi fără a fi imunizați.
Instituțiile medicale din toată țara au dat un semnal de alarmă în legătură cu această problemă, notificând ministerul sănătății despre încercarea unor cetățeni români de a obține certificate verzi folosind documente false de vaccinare. Aceste certificate verzi au intrat în aplicare la 1 iulie 2021.
Certificatul este dovada faptului că persoana respectivă a fost fie vaccinată, a primit un rezultat negativ al testului, fie recuperată de la Covid-19. După câteva zile de la implementarea noilor certificate verzi în România, au apărut mai multe încercări de falsificare a certificatului de vaccinare. Falsificarea documentelor este o infracțiune pedepsită cu până la trei ani de închisoare.
Un caz de fals în acte publice a fost descoperit de polițiștii constănțeni într-una din cafenelele din oraș. Într-o verificare de rutină a certificatelor, polițiștii au cerut documentul unei femei aflate în cafenea, dar și actul de identitate.
La scanarea codului QR polițiștii au constatat că numele de pe certificat nu corepsundea cu cel din actul de identitate, astfel că au trecut la reținerea femeii, ulterior și deschiderea unui dosar penal pentru fals în acte publice. Femeia riscă proces penal și chiar închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amendă penală.
Reamintim că, în baza ordonanțelor emise, și proprietarii de localuri pot cere verificarea certificatului verde, iar polițiștii dacă constată lipsa acestuia pot amenda cu sume între 1.000 şi 5.000 de lei clienții care nu au asupra lor certificatul verde și riscă acuzații penale de zădărrnicire a bolii.