Organizația Mondială a Sănătății a transmis recent faptul că adolescenții și copiii prezintă un risc mai scăzut decât adulții în privința dezvoltării formelor mai grave de Covid-19. Din acest motiv, reprezentanții instituției fac apel către statele care dețin mai multe doze de vaccin anti-Covid-19 pentru a prioritiza cazurile, reușind să trimită aceste seruri și către țările mai sărace, ale căror categorii de persoane vulnerabile nu au acces la imunizare.
OMS a adus la cunoștință, de asemenea, reacțiile adverse mai serioase, manifestate de câteva persoane după vaccinare. Astfel, în rândul unor bărbați tineri, au fost constatate inflamații la nivelul inimii, afecțiune care poartă denumirea de miocardită, apărută în urma vaccinării cu Pfizer sau Moderna, adică vaccinuri pe bază de ARN Mesager. Din fericire, această afecțiune nu este una gravă, ea fiind vindecată cu ajutorul unui tratament specific pentru această problemă. Specialiștii susțin că riscul apariției miocarditei după vaccinare este mai mic decât al apariției în urma infecției asociate cu Covid-19.
„Întrucât copiii şi adolescenţii au tendinţa de a prezenta forme mai uşoare de boală în comparaţie cu adulţii, cu excepţia cazurilor când se află într-un grup cu risc crescut pentru forme severe de COVID-19, este mai puţin urgent să-i vaccinăm pe aceştia în comparaţie cu persoanele vârstnice, cele cu boli cronice şi angajaţii din domeniul sanitar”, a explicat OMS.
OMS a explicat riscurile pe care le pot avea copiii în urma infecției cu Covid-19, fiind vorba de simptome prelungite, care poartă denumire „Long Covid-19”. De asemenea, printre cormobiditățile care pot agrava forma bolii la copii se numără obezitatea, probleme medicale preexistente, precum diabetul de tip 2, astmul,dar şi boli cardiace. În concluzie, la copiii cu aceste probleme trebuie luată în considerare prioritizarea vaccinului.
Reprezentanții OMS au subliniat nevoia imperioasă a elevilor de a avea dreptul la Educație, inclusiv pe perioada pandemiei, cu mențiunea necesității introducerii anumitor restricții care să evite transmiterea comunitară.
De asemenea, instituția a oferit informații noi privind modul în care rezervele restrânse de vaccin să fie utilizate, astfel că, se recomandă promovarea campaniilor de vaccinare care au ca și focus categoria persoanelor vulnerabile.
„Întrucât multe regiuni din lume se confruntă cu un deficit de vaccinuri, ţările cu o acoperire ridicată în rândul grupelor de risc ar trebui să prioritizeze partajarea globală a serurilor anti-COVID-19 înaintea vaccinării copiilor, adolescenţilor”, se mai precizează în document.