Ce rețetă personală aplică Monica Tatoiu pentru a scăpa de caniculă. Alimentele pe care nu le consumă niciodată: „Nu mă împac cu aerul condiţionat” EXCLUSIV
În aceste zile, când totul arde și nu mai scăpăm de caniculă, mulți dintre noi căutăm tot felul de soluții pentru a ne răcori și, implicit, să scăpăm de căldură. Dar nu întotdeauna ne reușește. Dar, dintr-un dialog cu redacția Playtech Știri, aflăm ce rețetă personală aplică Monica Tatoiu pentru a scăpa de caniculă, dar și despre alimentele pe care nu le consumă niciodată. Așa că, citește mai departe și află rețeta Monicăi Tatoiu.
Monica Tatoiu și lupta cu canicula
Monica Tatoiu, la cei 67 de ani ai săi, are un mod propriu în care înfruntă canicula de peste vară din România. Mai în glumă, mai în serios, ea spune că ”în fond și la urma urmei datele problemei nu s-au modificat prea tare de-a lungul anilor”.
Vezi și: Cum să răcorești apartamentul pe caniculă, fără aer condiționat. Ce trucuri să încerci
Motivul este unul real, și anume căldura mare era și în vremea tinereței sale, atunci când locuia într-un apartament din cartierul Drumul Taberei.
”Când eram tânără și locuiam în Drumul Taberei era la fel de cald. Doar că lumea uită!
Pe vremea aia mulți dintre nou preferau să cumpere cât un cub mare de gheață pe care-l puneau în baie, pentru a ne răcori.
Îi puneam ceva sare deasupra și câte un covor mai vechi, ca să reușim să ne bucurăm de el o perioadă cât mai lungă, dar funcționa mai mereu varianta noastră de răcorire”, descrie ea pentru Playtech Știri soluții vechi de peste trei decenii, la modă cândva pentru a te lupta cu canicula.
Vezi și: Ce să nu mănânci pe timp de caniculă. Alimentele iubite de români care ți-ar putea face rău
Nu îndrăgește deloc aerul condiționat
În anii de tristă amintire nu exista ceea ce azi cunoaștem ca aparate de aer condiționat, sau dacă erau, erau foarte rare și beneficiau de ele doar cei sus-puși. Cât despre cum se descurca Monica Tatoiu în aceia ani, iată ce declară:
”Pe vremea aceea, aparatele de aer condiționat erau încă departe de noi. Acum, sigur, sunt eficace, dar dacă ești ca mine, sensibil la așa ceva, ai o mare problemă.
Eu nu mă împac cu aerul condiționat. Dacă îl las prea mult răcesc și-mi curge nasul de o să zic toți că m-au ajuns blestemele și m-am îmbolnăvit de COVID.
Așa că la noi în casă aerul condiționat e folosit doar ziua”, adaugă ea.
Vezi și: Ce să faci când e caniculă în România. Ghidul complet care te ferește de neplăceri
Fosta profesoară de matematică spune că seara se bazează exclusiv pe ventilația naturală.
”Bărbatul meu a făcut o casă în care a ținut cont de ventilația naturală, de la subsol spre etaj. Ca atare, nu dormim cu aerul condiționat, cât de cald o fi afară!
În plus, am observat că în ultima vreme, generatoarele de curent electric din zona în care locuim cedează în intervalul primelor două ore începând cu miezul nopții. Sau dacă plouă torențial, avem aceeași problemă.
Nu mai există curent. Ca atare, cum jaluzele casei mele sunt acționate electric, am decis să nu le mai folosesc noaptea, fiindcă fie risc să rămân cu ele coborâte, fie prea ridicate!”, a adăugat aceeași Monica Tatoiu.
Vezi și: Singurele alimente care te răcoresc instant. Sunt ideale în zilele caniculare
Monica Tatoiu nu se dezlipește de sticlă de apă nici noaptea
În plus, nu se dezlipește, nici măcar în toiul nopții, de sticlă de apă, fiindcă ”hidratarea e absolut necesară pe caniculă”.
Ea spune că a învățat, din desele sale călătorii în lumea mediteraneană, care se confruntă cu temperaturi foarte ridicate pe durata vremii, că e indicat să mănânci o idee mai iute pe vreme de caniculă.
”Am observat că libanezii și grecii, pe de o parte, dar și cei din zona Caraibelor, mănâncă mai iute, vara. Și poate un pic mai sărat, ca de obicei!
Fiindcă în urma căldurii, organismul nostru pierde nu doar apă, ci și săruri.
Iar mâncarea mai iute stimulează organismul. Însă trebuie să știi să prepari așa ceva, fiindcă nu toată lumea se pricepe”, adaugă ea.
Fără carne de porc și prăjituri la masa de seară, pe vreme de caniculă
Iar ultimul ei sfat constă în evitarea consumului cărnii de porc sau a prăjiturilor la masa de seară, pentru a evita astfel să-și supui propriul organism unui dublu efort, acela de a te lupta și cu căldura, și cu digestia.
În plus, mai spune Monica Tatoiu, e de evitat și consumul de bere, fie ea și pusă la rece cu câteva ore bune înainte de a fi consumată.
România se va confrunta în zilele și săptămânile viitoare cu o perioadă caniculară, temperaturile fiind așteptate să atingă valori ridicate, de aproape 40 de grade Celsius.