Ce restricții ar putea să apară în România pentru cei nevaccinați. Raed Arafat a spus clar

Ce restricții ar putea să apară în România pentru cei nevaccinați. Raed Arafat a spus clar
Raed Arafat vorbește de soluții intermediare pentru persoanele nevaccinate

Odată cu apariția vaccinurilor și a certificatelor verzi, legat de drepturile și libertățile fundamentale la nivel intern, statele individuale vor pretinde că nu pot face nimic pentru a împiedica companiile să solicite certificate de vaccinare. Sub pretextul generos al protejării, astfel de certificate vor fi necesare în tot felul de situații. Vom avea nevoie de ele în restaurante, supermarketuri, metrou, sau la concerte. Unii consideră restricționarea persoanelor nevaccinate discriminare, alții nu văd lucrurile astfel. Printre cei care nu consideră măsurile restrictive pentru nevaccinați o discriminare se numără și Raed Arafat.

Persoanele nevaccinate și riscul discriminării

Mai mult de un an în lupta împotriva noului virus COVID-19, țările și organizațiile internaționale lucrează pentru a aproba, atribui și administra vaccinurile cât mai repede posibil. În același timp vedem un număr tot mai mare de propuneri de certificate digitale de vaccin, denumite și „pașapoarte” pentru vaccin.

Aceste propuneri vizează conectarea digitală a stării de vaccinare a unei persoane cu o identitate digitală furnizată de guvern sau crearea unui cadru separat de identitate digitală pentru înregistrarea și autentificarea statutului de vaccinare al unei persoane. Oamenii din întreaga lume se vaccinează.

Statutul lor de vaccinare se leagă de identitățile digitale asociate acestora, iar guvernele și organizațiile private pot permite sau interzice accesul la servicii și spații pe baza statutului de vaccinare COVID-19 al unei persoane. Astfel exclud și discriminează cei care nu au primit vaccinul, sunt de părere organismele de luptă pentru drepturile omului.

”Astfel de inițiative pot implica colectarea și prelucrarea la scară largă a datelor, precum și crearea unor baze de date masive cu informații sensibile despre sănătate ale oamenilor. Aceste baze de date pot deveni, la rândul lor, o țintă pentru atacurile de securitate cibernetică. Pot duce la scurgeri de date și expunere sau chiar să permită forme de supraveghere în masă.

Severitatea globală a pandemiei COVID-19 și preocupările ridicate de certificatele digitale de vaccin fac din utilizarea lor o problemă urgentă a drepturilor omului. Aceste lucruri ar putea avea un impact profund asupra societăților din întreaga lume.”, e arată într-un studiu realizat de organzația AccesNow.

Raed Arafat vorbește de soluții intermediare pentru persoanele nevaccinate

De la 1 august vom avea parte de noi relaxări. În același timp persoanele nevaccinate vor avea mai multe restricții. Unii consideră restricționarea persoanelor nevaccinate discriminare, alții nu văd lucrurile astfel. Printre cei care nu consideră măsurile restrictive pentru nevaccinați o discriminare se numără și Raed Arafat. Secretarul de Stat, Raed Arafat, a vorbit astăzi de posibile soluții intermediare pentru românii care nu s-au vaccinat până la această oră.

„Eu vă dau un exemplu: dacă avem creşterea incidenţei, de exemplu, peste 3 la mie şi măsura care era luată înainte era să închidem restaurantele în interior, ca să nu închizi restaurantele în interior poate vii cu o soluţie intermediară prin care să spui: da, le lăsăm în interior, dar cu o condiţie: cei care intră acolo sunt cei vaccinaţi. Poate asta este o soluţie, decât să spunem la restaurante: ‘Închideţi-vă până scade incidenţa sub 3 la mie!’.

Nu cred că vorbim de discriminare, mai ales dacă vorbim de anumite zone în care se poate răspândi şi putem să ne trezim că avem un număr mult mai mare şi un impact mult mai mare, deci sunt măsuri care se iau, cum vorbiţi dumneavoastră de mască, dar sunt zone în care masca chiar nu poţi să o aplici, de exemplu, într-un restaurant va fi foarte greu să purtaţi mască şi să mâncaţi şi atunci vor fi alte reguli acolo.”, declară Raed Arafat.

Deși soluțiile inermediare par a fi cele logice pentru moment, procentul de 80% de români nevaccinați vor avea accesul restricționat, iar acest lucru nu creează decât tensiuni în rândul populației.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI