Ați observat vreodată simbolul „E” de pe produsele din magazine? Mulți oameni nu știu ce reprezintă el, de fapt, însă este un detaliu pe care toți cumpărătorii trebuie să-l cunoască.
Ce înseamnă simbolul „E” pe care îl vedem pe ambalajul produselor pe care le cumpărăm? Acesta se găsește foarte des lângă indicația de cantitate sau greutate a unui produs. Nu este nicio coincidență că se regăsește pe aproape toate produsele.
Pentru cei care nu știați ce reprezintă, ei bine, acest simbol corespunde unui standard european. Mai exact, în Uniunea Europeană, mărfurile sau alimentele vândute ambalate trebuie să afișeze greutatea sau volumul pe ambalaj.
Acest „E” garantează că greutatea indicată pe ambalaj corespunde cantității reale a produsului. Este un lucru normal și obligatoriu, dar mai sunt producători care nu folosesc acest simbol. În astfel de cazuri, este posibil ca gramajul să nu fie cel real.
„Simbolul „℮” indică faptul că un produs respectă normele UE privind indicarea volumului sau greutății și metodele de măsurare pe care vânzătorii de produse preambalate trebuie să le folosească” se arată pe site-ul Uniunii Europene.
Simbolul este o dovadă pentru consumator că nu este înșelat, deoarece el arată că producătorul a respectat regulile în vigoare în Uniunea Europeană.
Dacă „E”-ul este prezent, asta înseamnă că greutatea și volumul produsului au fost măsurate conform normelor UE , cu instrumente care respectă legislația europeană.
Majoritatea produselor preambalate sunt afectate de acest simbol, precum alimentele, băuturilor, produselor cosmetice sau produselor de uz casnic. Cu toate acestea, trebuie să știți că acest simbol nu este obligatoriu.
Dacă producătorul îl afișează, totuși, pe ambalajul produselor sale, atunci înseamnă că își poate exporta produsele în toate țările Uniunii Europene. Avantajul pentru el este că nu trebuie să verifice conformitatea produselor sale cu reglementările fiecărei țări.
Un lucru important de știut: cantitatea indicată se referă la produsul în sine, deci nu include ambalaj sau orice altceva folosit pentru a-l proteja. Ca și exemplu, în cazul în care cumpărați 900 g de cereale, veți putea consuma 900 g de cereale. Valoare nu include greutatea cartonului.
Există încă o marjă de eroare tolerată. Aceasta se numește „eroare maximă admisă”. Concret, doar un număr mic de produse preambalate din același lot poate conține mai puțin produs decât este indicat pe ambalaj.