Ce reguli se schimbă pentru înmormântările celor care au avut Covid. Decizia Ministerului Sănătății

Ce reguli se schimba pentru inmormantarile celor care au avut coronavirus

Azi, reprezentanții cultelor au avut o întâlnire cu ministrul Sănătății, pe nume Vlad Voiculescu. În urma acestor discuții s-a decis ca cei care au murit în urma infectării cu coronavirus o să fie înmormântați în conformitate cu tradițiile creștine. De precizat este că ordinul o să fie semnat vineri, iar luni va fi publicat în Monitorul Oficial.

Ce reguli se schimbă pentru înmormântările celor care au avut Covid

Conform lui Vlad Voiculescu, preoții o să aibă acces în spital la bolnavii cu coronavirus, dar sicriul o să rămână, în continuare, sigilat. Ministrul a mai spus că nu a existat nicio prevedere în ordinul de ministru pentru ca cei decedați de Covid-19 să nu fie îmbrăcate și să fie predate în saci de plastic familiei.

„Nu scrie nicăieri în ordinul de ministru că oamenii nu trebuie să fie îmbrăcați. Dacă nu s-a respectat, e vorba de lipsa de bun simț”, a spus ministrul Voiculescu.

”Ordinul de ministru este în lucru în acest moment, cel târziu mâine va fi semnat. Acesta va conține toate modificările care au fost solicitate de către reprezentanții cultelor. Va conține, de asemenea, și câteva modificări, reglementări suplimentare pe care Ministerul Sănătății le consideră necesare. Vorbim despre măsuri de protecție. Este vorba de protejarea sănătății oamenilor, a celor care sunt implicați direct în tot ce se întâmplă înainte de înmormântare și ce se întâmplă în timpul ei. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului și vor fi de asemenea câteva lucruri reglementate la nivel de reguli care trebuie respectate, a spus azi Vlad Voiculescu, la Ministerul Sănătății.

Preotul, acces în spital la bolnavii de COVID-19

Totodată, ministrul Voiculescu spune că slujbele de înmormântare trebuie făcute în continuare în condiții de siguranță sanitară.

„Vorbim de accesul preotului în spital. De asemenea, în plus față de solicitările cultelor avem în vedere lucrul acesta și pentru aparținători, cu respectarea unor reguli foarte stricte. Consider că pacienții care au nevoie de susținere să o primească atât din partea reprezentanților cultelor, cât și din partea unui aparținător. Asta trebuie să se facă în condiții de siguranță, mai departe pentru cei care vor șă-și ia adio de la cei dragi, încercăm să facem acest lucru în condiții de siguranță”, a mai spus ministrul Vlad Voiculescu.

În prezent, cei decedați din cauza virusul SARS-COV-2 sunt transportați la morgă în saci impermeabili, iar sicriul este sigilat. La slujbă pot participa doar rudele de gradul întâi și doi cu aviz de la DSP.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI