Ce reacții adverse pot să apară la vaccinul Pfizer. Reacțiile neașteptate ale voluntarilor
Voluntarii care au primit vaccinul împotriva noului coronavirus produs de compania famaceutică Pfizer au acuzat efecte secundare. Informațiile cu privire la efectele secundare ale vaccinului, au apărut la numai câteva zile după ce Pfizer și BionTech au anunțat că vaccinul are o eficiență de 90% împotriva coronavirusului.
Ce reacții adverse pot să apară la vaccinul Pfizer
Peste 43.500 de voluntari, din șase țări, au participat la testele clinice. Aceștia nu au fost informați dacă au primit vaccinul împotriva coronavirus sau un produs placebo cu soluție salină. Cu toate acestea, unii dintre voluntari au reușit să își dea seama că au fost injectați cu vaccinul anti-Covid-19 după ce au arătat reacții adverse, cum ar fi dureri de cap și musculare.
Potrivit Stirileprotv.ro, americanul Glenn Deshields în vârstă de 44 de ani din Austin, s-a numărat printre voluntarii la teste. Acesta a povestit pentru Press Association că efectele secundare pe care le-a simțit au fost asemănătoare cu o ”mahmureală puternică”, însă au trecut repede. Voluntarul a făcut mai apoi un test care a indicat că a dezvoltat anticorpi pentru COVID-19, fapt care l-a convins că a primit vaccinul și nu un placebo.
De asemenea, o femeie din Missouri de 45 de ani care a participat la teste, a declarat că a făcut febră ți a avut dureri de cap și musculare după ce a primit prima injecție (vaccinul Pfizer se face în două doze). Femeia a asemănat efectele secundare cu cele a vaccinului antigripal. Femeia a mai adăugat că reacțiile adverse au fost mai puternice după ce a primit a doua doză.
Ce eficiență are vaccinul
Kathrin Jansen, șefa departamentului de Cercetare și Dezvoltare a Vaccinurilor de la Pfizer, spune că este un moment istoric deoarece lumea nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație, precum pandemia.
”Aș spune că este un moment istoric. Așa ceva nu s-a mai întâmplat până acum. În primul rând, lumea s-a confruntat cu o situație atât de groaznică, precum pandemia, dar a putut trece într-un timp atât de scurt prin ceea ce durează de obicei mulți ani. Auzind că la o analiză intermediară suntem eficienți cu peste 90% – a fost aproape uimitor să auzim”, a spus Kathrin Jansen.
Datele acestor teste nu sunt încă publice sau evaluate de alți cercetători, iar comunicatul de presă al companiei Pfizer nu a putut fi prezentat unor experți externi în condițiile existenței unui embargo în acest sens.