Ce ravagii noi face covid-19 în corpul oamenilor. Specialiștii trag un uriaș semnal de alarmă

Ce ravagii noi face covid-19 în corpul oamenilor. Specialiștii trag un uriaș semnal de alarmă
COVID-19 face ravagii în corpul uman. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Mai nou, COVID-19 este strâns legat de riscul de boli mintale și tulburări cerebrale, sugerează un studiu. Una din opt persoane diagnosticate cu noul virus fac de asemenea prima boală psihiatrică sau neurologică în decurs de șase luni, descoperă cercetările.

Studiu: COVID-19, în legătură cu sănătatea mintală

Una din opt persoane care au avut COVID-19 sunt diagnosticate ulterior cu prima lor boală psihiatrică sau neurologică în termen de șase luni de la testarea pozitivă a viruslui, sugerează o nouă analiză, adăugând greutate la dovezile care arătau până acum că virusul are efecte și în ceea ce privește sănătatea mintală.

Analiza, care este încă în curs, a constatat și că aceste cifre au crescut la unu din trei când au fost incluși pacienți cu antecedente de boli psihiatrice ori neurologice. S-a constatat că unul din nouă pacienți a fost diagnosticat, de asemenea, cu depresie sau accident vascular cerebral, în ciuda faptului că nu a fost la spital când a avut COVID-19, ceea ce a fost surprinzător, a declarat autorul principal al studiului, doctorul Max Taquet, director al departamentului de psihiatrie de la Universitatea Oxford.

Cercetătorii au folosit dosare medicale electronice pentru a evalua 236.379 de pacienți din SUA spitalizați și nespitalizați, cu un diagnostic pozitiv de COVID-19, care au supraviețuit bolii, comparându-i cu un grup diagnosticat cu gripă și cu un altul cu infecții ale aparatului respirator, între 20 ianuarie și 13 decembrie 2020.

Analiza, care a luat în considerare factorii de risc cunoscuți, cum ar fi vârsta, sexul, rasa, condițiile fizice și mentale subiacente și privarea socio-economică, a constatat că incidența afecțiunilor neurologice sau psihiatrice post-COVID în termen de șase luni a fost de 33,6%. Aproape 13% au primit primul lor diagnostic.

Cât timp ar putea persista aceste afecțiuni după diagnostic? Specialiștii nu au încă un răspuns 

Datele se adaugă cercetărilor anterioare efectuate de Taquet și alții, care au arătat că aproape una din cinci persoane care au avut COVID-19 sunt diagnosticate cu o tulburare psihiatrică în termen de trei luni de la testarea pozitivă a virusului.
În cea mai recentă analiză, cercetătorii au descoperit că cele mai multe diagnostice au fost mai frecvente după COVID-19, decât după gripă sau alte infecții respiratorii, inclusiv accident vascular cerebral, sângerări acute în interiorul craniului sau creierului, demență și tulburări psihotice.

În general, COVID-19 a fost asociat cu un risc crescut de aceste diagnostice, dar incidența a fost mai mare la pacienții care au necesitat tratament spitalicesc și în mod semnificativ la cei care au dezvoltat boli cerebrale. Întrebarea a fost cât timp ar putea persista aceste afecțiuni după diagnostic, a spus Taquet. „Nu cred că avem încă un răspuns la această întrebare”, potrivit The Guardian. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI