Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a reamintit ce punctaj trebuie să obții la rezidențiat pentru a promova examenul și a specificat și cum se dau notele.
Peste 1.500 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie au susținut, duminică, examenul de rezidențiat la Iași. Proba s-a desfășurat fără incidente și după patru ore de examen candidații au putut să își afle și punctajele. Pentru cei mai mulți dintre candidați subiectele au fost de dificultate medie. Un număr de 8.876 de tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie – 6.283 pentru medicină, 1.740 pentru medicină dentară, 853 pentru farmacie – s-au înscris să participe, duminică, la acest examen.
Există 4.710 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire – 3.960 locuri și posturi la domeniul medicină, 398 la medicină dentară, 256 la farmacie și 96 de locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI. Mai multe despre dificilul examen a spus Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a reamintit că toți participanții la concursul de intrare în rezidențiat ce vor avea punctajul mai mare de 60% se vor bucura de un loc de rezidențiat.
„Modificările sunt conform hotărârilor pe care le-am luat – toţi cei care vor depăşi 60% din punctaj vor beneficia de un loc de rezident ca să se instruiască în specialităţile pe care ei le vor alege”, a spus Moldovan, duminică, la sediul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”.
De asemenea, oficialul a afirmat că este o satisfacție pentru echipa actuală de la Ministerul Sănătății că a reușit ”să recupereze” această generație. Conform spuselor acestuia, trebuie mărit numărul de locuri la specialitățile care sunt deficitare, lucrul acesta fiind o prioritate a Ministerului Sănătății. Mai mult, Moldovan a menționat că Ministerul Sănătății va pune accent ”pe rațional, pe clinic, pe aspectele de inteligență medicală, mai mult decât pe metodele clasice de examen”, în următorii ani, în ceea ce privește rezidențiatul.
„Vom implementa o lărgire a spaţiilor de instruire pentru aceşti medici rezidenţi (cei care obţin peste 60% punctaj – n.r.) în alte spitale care până acum nu au beneficiat de această posibilitate, în reţele ale Ministerului Sănătăţii, în primul rând, dar şi în reţele locale – spitale clinice judeţene, ale autorităţilor locale, ale Ministerelor Transporturi, Apărare Naţională, care au spitale foarte bune, Ministerului de Interne, spitale private, astfel încât să utilizăm baza tehnologică foarte avansată a unor spitale”, a completat Moldovan.