20 dec. 2024 | 14:58

Ce pun moldovencele în compoziția sarmalelor ca să iasă mult mai gustoase. De asta le ies mereu mult mai pufoase

Sfaturi Culinare
Ce pun moldovencele în compoziția sarmalelor ca să iasă mult mai gustoase. De asta le ies mereu mult mai pufoase
Ingredientul care le dă o savoare aparte

Sarmalele moldovenești sunt renumite pentru savoarea și textura lor pufoasă, fiind un adevărat simbol al bucătăriei tradiționale din această regiune. Deși sarmalele sunt apreciate în întreaga țară, cele moldovenești se remarcă prin câteva secrete bine păstrate care le transformă într-un deliciu inconfundabil.

Prin ce se diferențiază sarmalele moldovenești

Una dintre caracteristicile principale ale sarmalelor moldovenești este dimensiunea lor mică, fiind modelate cu grijă în forme cilindrice, spre deosebire de cele care se prepară în Ardeal și Banat și care sunt mai mari.

În ceea ce privește compoziția sarmalelor moldovenești, se folosește un amestec de carne de porc și vită, care asigură un echilibru perfect între savoare și consistență. Pentru a le oferi aroma specifică, moldovencele adaugă mărar și pătrunjel proaspăt, care dau un gust intens și o prospețime deosebită umpluturii.

Un alt ingredient care face diferența este pasta de roșii, care se adaugă direct în compoziție, oferind un gust ușor dulce-acrișor și contribuind la textura pufoasă a sarmalelor. Spre deosebire de alte regiuni, orezul și ceapa folosite în sarmale nu sunt călite în prealabil, ci se adaugă crude, ceea ce ajută la păstrarea unei consistențe delicate și a unui gust mai natural. Forma sarmalelor este un alt detaliu care le face speciale. În Moldova se fac sarmale mai mici decât în alte zone ale țării.

Rețetă tradițională de sarmale

Ingrediente pentru sarmale:

  • 500 g carne de porc (de preferat cu grăsime)
  • 300 g carne de vită
  • 150 g orez
  • 2 cepe medii
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • Foi de varză murată sau de viță (în funcție de preferințe)
  • Sare și piper după gust
  • Cimbru uscat
  • 200 ml suc de roșii
  • 2-3 foi de dafin

Mod de preparare:

Tocați carnea de porc și vită sau cumpărați carne deja tocată. Adăugați orezul spălat, ceapa tocată mărunt, mărarul și pătrunjelul fin mărunțite. Puneți sare, piper și pasta de roșii, apoi amestecați bine toate ingredientele până obțineți o compoziție omogenă. Desfaceți foile de varză murată, îndepărtați nervurile mai groase și tăiați-le în bucăți potrivite pentru dimensiunea sarmalelor. Dacă folosiți foi de viță, opăriți-le înainte pentru a le înmuia.

Luați câte o cantitate mică de umplutură și rulați-o în foi, sigilând capetele pentru a nu se desface în timpul fierberii. Forma mică și compactă este specifică sarmalelor moldovenești. Într-o oală potrivită, puneți un strat de varză tocată (sau frunze de viță) pe fund, așezați sarmalele una lângă alta și adăugați printre ele foi de dafin și puțin cimbru. Turnați deasupra suc de roșii și suficientă apă cât să le acopere.

Fierbeți sarmalele la foc mic timp de 2-3 ore. Pentru un gust autentic, multe gospodine le prepară la cuptor, la foc mic, pentru o aromă mai intensă.

Trucuri pentru sarmale pufoase și delicioase

  • Folosiți carne proaspătă, cu un procent moderat de grăsime, pentru un gust mai bogat.
  • Nu căliți orezul și ceapa; acest pas face umplutura mai ușoară și mai pufoasă.
  • Adăugați suc de roșii sau bulion între straturile de sarmale pentru o aromă mai intensă.
  • Dacă folosiți foi de viță, asigurați-vă că sunt bine opărite pentru a fi ușor de rulat.
  • Lăsați sarmalele să se odihnească 30 de minute după ce sunt gata pentru a-și intensifica aromele.
Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cele 4 zodii care vor fi în culmea fericirii după Crăciun. Viața acestor nativi se va schimba radical
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Veste bună pentru șoferi, la sfârșit de an. Va fi gratis în 2025. Decizia a fost luată
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Parchetul General
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Franciza Floria – oportunitate de afaceri cu parfum de profit
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ultimele episoade ale primului sezon Iubire cu parfum de lavandă se văd diseară, de la 20.30, la Antena 1
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro