Dacă ai mâncat vreodată ciorbă de miel făcută de ardeleni, atunci știi că aceasta are un gust deosebit, pe care nu îl găsești altundeva în România. Dar ce pun gospodinele din Ardeal în ciorba de miel pentru un gust divin? Secretul este unul bine păstrat, iar acest fel de mâncare este emblematic pentru zona Ardealului.
În Ardeal, ciorba de miel se acrește cu oțet, nu cu borș. Totodată, acesta se drege întotdeauna cu smântână și gălbenuș de ou, pentru ca preparatul să fie și mai bogat.
La acest preparat se folosesc capul de miel, oasele de la pulpe, pieptul și gâtul. Toate aceste se fierb bine pentru ca zeama să fie gustoasă. Adesea, gospodinele adaugă orez în ciorbă, astfel încât aceasta să fie mai bogată.
De asemenea, carnea de miel trebuie aleasă foarte bine. Culoarea trebuie să fie roz, iar textura să fie fragedă, puțin elastică. Specialiștii în alimentație recomandă ca atunci când cumperi carnea de miel să verifici să fie rece la atingere, iar mirosul să fie specific de oaie.
Dacă o carne de miel nu miroase deloc, nu ar trebui să o cumperi. În plus, după ce ai cumpărat-o, ține-o în frigider pe raftul cel mai aproape de zona de ventilație. Dacă o cumperi la caserolă, ai grijă ca acestea să fie intacte, să nu aibă spații în care să fi intrat aerul.
În Ardeal, ciorba de miel este o adevărată tradiție, iar oamenii iau foarte în serios aceste preparat. Cu toate că nu e ușor de făcut, cu ingredientele potrivite vei avea parte de un gust divin, care merită toate eforturile.
Gospodinele din Ardeal folosesc întotdeauna la ciorba de miel tarhon. Aces condiment contrabalansează gustul puternic și este bogat în substanțe nutritive.
Pentru a face ciorbă de miel ca în Ardeal, vei avea nevoie de:
Carnea de miel se taie în bucăți potrivite și se pune la opărit în apă clocotită. Se scoate și apoi se pune la fiert în apă rece, cu piper și sare. Se ia spuma de la suprafață de câte ori e nevoie.
Apoi se adaugă orezul spălat și legumele tocate în cubulețe. Se mai lasă la fiert 10 minute, apoi se adaugă tarhon, sare și mai lași la fiert.
Gălbenușurile se bat cu smântâna într-un castron, apoi se adaugă din supă puțin câte puțin până se temperează. Amestecul se adaugă în oală și focul se oprește.
Se adaugă pătrunjelul tocat și oțetul și se pune capacul. Ciorba de miel se servește cu pâine de casă și ardei iute.