Ce pun gospodinele de la ţară în zacusca de vinete pentru a rezista bine peste iarnă. E reţetă veche
Zacusca de vinete este unul dintre cele mai iubite preparate. Majoritatea gospodinelor îl pregătesc din timp, pentru a se asigura că este gata pentru iarnă. Deși majoritatea știu rețeta, puține doamne știu care este secretul unui preparat de succes. Ai nevoie de un ingredient ce va schimba complet gustul și te va ajuta să obții o zacuscă exact ca la carte.
Ingredientul care transformă zacusca de vinete
Zacusca de vinete este o mâncare tradițional-românească extrem de gustoasă, realizată în special în perioada toamnei, când legumele de care ai nevoie se găsesc peste tot. Iată o rețetă clasică pentru zacuscă de vinete:
Ingrediente:
- 10 kg vinete – 3,8 kg coapte și scurse
- 5 kg ardei capia + 2 kg
- ardei gras galben și roșu – 2,520 kg copt și scurs
- 1 kg pastă de roșii
- 2 kg de ceapă roșie
- 1,8 l ulei
- sare
- piper boabe
- foi de dafin
Dacă te întrebi care este ingredientul-minune, află că este vorba chiar despre foile de dafin. Nu multe gospodine le adaugă în preparat, iar cele care o fac nu știu motivul real pentru care este atât de apreciat.
Foile de dafin adaugă o aromă distinctă și plăcută mâncării. Pe lângă faptul că este un element tradițional bucătăriei românești, are și un parfum special, ce schimbă complet gustul oricărui preparat.
Foile de dafin conțin compuși naturali, precum uleiuri esențiale, care au proprietăți antimicrobiene și antioxidante. Acești compuși pot ajuta la prevenirea producerii bacteriilor și mucegaiului în timp, contribuind la o mai bună conservare a preparatelor pe termen lung.
Unii adaugă și ardei iute în zacusca de vinete, dacă le place gustul picant.
Cum preparăm corect zacusca
Spală vinetele și ardeii. Îndepărtează codițele și coace-le pe o plită, pe grătar sau în cuptorul preîncălzit la 200°C. Întoarce-le din când în când pentru a se coace uniform. Acest pas poate dura aproximativ 30-40 de minute, în funcție de dimensiunea legumelor.
După ce s-au copt, scoate vinetele și ardeii așază-le într-un bol acoperit cu un capac sau cu folie de plastic. Lasă-le să stea astfel timp de aproximativ 15-20 de minute. Acest proces va ajuta la desprinderea mai ușoară a cojilor.
În timp ce se răcesc, poți curăța cepele și să le tai mărunt. Poți folosi un blender sau robot de bucătărie pentru a le toca fin. Într-o tigaie mare, încinge uleiul la foc mediu și călește ceapa.
Taie vinetele în bucăți mai mici și îndepărtează semințele de la ardei, apoi taie-i și pe ei mărunt.
Adaugă bucățile de vinete și ardei în tigaie și amestecă bine cu ceapa călită. Lasă-le să se călească împreună timp de aproximativ 10-15 minute, amestecând din când în când.
Adaugă roșiile tocate sau conserva de roșii în tigaie, ajustează sarea și piperul după gust și adaugă și ardeiul iute.
Lasă zacusca să fiarbă la foc mic spre mediu, amestecând ocazional pentru a evita arderea, timp de aproximativ 1-2 ore sau până când zacusca devine groasă și consistentă. Poți adăuga oțet dacă dorești să îi dai o notă acrisoară.
Când zacusca are consistența dorită, ia tigaia de pe foc și las-o să se răcească. Abia apoi o poți pune în borcane.