Ce pui în gemul de gutui ca să iasă ca la carte. Multe gospodine omit ingredientul, dar schimbă tot

de: Ana Chivu
18 10. 2022

Majoritatea gospodinelor și-au pregătit deja proviziile pentru cămara de iarnă. Mulți dintre români adoră să aibă la borcane diverse produse tradiționale precum: zacuscă de legume, zacuscă de pește, murături, dulceață și gem de gutui. Ei aleg să se folosească de gutui tocmai pentru a se bucura de fructele primului sezon rece. Cu toate astea, nu toată lumea știe să prepare în special gemul de gutui. Ce ingredient secret trebuie să pui în el ca să îți iasă ca la carte?

Rețetă pentru gem de gutui: ce ingredient secret trebuie să pui în el?

Ne aflăm la mijlocul sezonului de toamnă, iar multe din gospodine și-au pregătit deja cămara cu bunătăți pentru iarnă. Cu toate astea, cele care nu au avut timpul necesar se folosesc acum de fructele rămase din primul sezon rece. Mai exact, este vorba despre gutui.

Gemul din acestea se află printre preparatele preferate alese de bucătărese. Din păcate, nu toate îl prepară ca la carte și știu să îi dea gust. Ingredientul secret din rețetă este batonul de vanilie. El oferă un parfum special gemului, iar pentru asta trebuie îl pui la fiert alături de compoziție.

  • Ingrediente

-1,5 kg gutui;
-1 lămâie;
-750 g zahăr;
-jumătate de baton de vanilie;
-2-3 cuișoare sau scorțișoară.

  • Ingrediente pentru rețeta fără zahăr

-1,5 kg gutui;
-1 kg mere foarte dulci;
-100 ml apă.

Mod de preparare: pas cu pas

Spală bine fructele și taie totul în cubulețe fine. Specialiștii recomandă să nu le tai coaja pentru ca textura să fie una specială și crocantă chiar și după fierbere. Pune bucățile în apă cu zeamă de lămâie și lasă compoziția pe foc pentru 10 minute după ce a ajuns în punctul de fierbere. Strecoară zeama și păstrează doar fructele care sunt deja moi după proces.

Adaugă zahărul și 100 de ml de apă și pune totul la fiert pentru 20-30 de minute. Nu uita să adaugi din acest punct batonul de vanilie. După ce compoziția scade, stinge focul și așteaptă ca fructele să se răcească. Pune gemul în borcanele curate și dezinfectate și ține recipientele închise pentru cel puțin două săptămâni.

Cele mai multe doamne servesc gemul familiei pe pâine și cu puțin unt. Cu toate astea, el poate fi folosit în diverse prăjituri. Mai mult decât atât, poți să îl consumi cu frigănele și zahăr pudră sau alături de un chec în două culori făcut în casă. El o să pună în evidență orice preparat dulce ales de tine. Poftă bună!