Nicolae Ceaușescu avea mari probleme de sănătate, dar nu vorbea despre acestea decât cu oamenii în care avea cea mai mare încredere. Medicul care s-a îngrijit de sănătatea fostului dictator mărturisește că Ceaușescu suferea de o boală extrem de gravă care îi producea dureri insuportabile și sângerări.
„A făcut colonoscopie și a stat fără anestezie. S-a făcut consult și s-a hotărât să se facă această colonoscopie. L-am consultat la Spitalul Elias, iar conoloscopia a fost făcuta acasă. Avea încredere în medicina românească, nu se ducea afară”, a declarat Alexandru Oproiu, medicul care l-a tratat pe Nicolae Ceaușescu.
Pentru că fostul dictator nu dorea să se afle despre problemele sale de sănătate, intervenția s-a făcut la vila lui din Primăverii cu aparatura adusă de la Spitalul Fundeni. Ceaușescu avea și alte boli, pentru care a ales să apeleze la medici chinezi. Se spune că aceștia i-au oferit un leac produs din viermi de mătase.
„A fost o perioada când a avut doi care se schimbau. Nu i-a plăcut tovarășei. Pe urmă, a fost un doctor cum am fost eu, care mergea tot timpul cu ei și la care apela pentru orice problemă. Nu-și lua nimeni responsabilitatea. Nici eu nu mi-o luam decât pentru fleacuri: o amigdalită, o răceală”, își amintește Prof. dr. Eduard Apetrei, cardiologul lui Ceaușescu.
Medicul a mai spus că în momentul în care a fost anunțat că îl va avea în grijă pe Nicolae Ceaușescu i s-a oferit o casă cu chirie, însă a refuzat, întrucât avea un apartament proprietate personală la care nu voia să renunțe. I s-a recomandat să îl vândă, însă a ales să asculte de sfatul părinților și l-a păstrat.
„După Revoluție mi-am dat seama ce bine am făcut. Vă dați seama ce aș fi pățit? Aaa, păi stai, că ai vilă, ai cutare”, a spus medicul.