08 aug. 2024 | 15:44

Ce probe au anchetatorii în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Rafila consideră că nu trebuie să își dea demisia, asistenta reținută, plasată sub control judiciar

Sănătate
Ce probe au anchetatorii în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Rafila consideră că nu trebuie să își dea demisia, asistenta reținută, plasată sub control judiciar
Procurorii spun că sunt 17 pacienți decedați

De mai bine de 4 luni procurorii au demarat investigațiile la spitalul Sf. Pantelimon, iar în cursul zilei de ieri anunțau arestarea a doi medici și a unei asistente, sub acuzația de omor calificat. Scandalul este unul amplu, iar conform unor noi surse, s-a aflat și ce probe au anchetatorii în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Luând decizia să vorbească într-o conferință de presă, ministrul Rafila consideră că nu trebuie să își dea demisia. Procurorii au anunțat tot azi că asistenta reținută a fost plasată sub control judiciar.

Procurorii spun că sunt 17 pacienți decedați la Spitalul Pantelimon

După ce timp de 4 luni s-a tot investigat situația de la spitalul Sf. Pantelimon, inclusiv prin controalele făcute de Corpul de control al ministrului Sănătății, procurorii de pe lângă Parchetul General luau decizia de a aduce la interogatorii mai mulți angajați ai spitalului.

Audierile au avut loc ieri, 7 august, iar la finalul zilei doi medici și o asistentă erau propuși spre arestare sub acuzații grave. Conform informațiilor din anchetă, aceștia erau acuzați de tentativă de omor, omor calificat, fiind cercetată moartea a cel puțin 17 pacienți internați aici în secția de Terapie Intensivă.

Ce probe au anchetatorii în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Rafila consideră că nu trebuie să își dea demisia, asistenta reținută, plasată sub control judiciar

Deși investigațiile au durat 4 luni, procurorii anchetând situația încă din aprilie, precum și analiza făcută de Corpul de Control al ministrul Sănătății, până la această oră nu s-a întreprins nimic la spitalul în cauză. Astăzi, după arestarea celor trei, ministrul Alexandru Rafila avea să explice de ce nu s-a luat nicio măsură:

„Niciodată Corpul de Control al Ministerului Sănătății nu poate, nu are calitatea și nici nu au cunoștințele.

Partea profesională a verificat-o Colegiul Medicilor și comisia internă a spitalului. Eu sunt ministrul Sănătății.

Din moment ce aceste trei entități au emis rapoarte scrise, semnate și asumate în care ei nu au găsit nereguli în modul de administrarea spitalului sau în modul de acordare a serviciului medical, eu nu puteam să am o altfel de opinie decât coincidentă cu aceste rezultate”, a explicat ministrul Alexandru Rafila în conferința de presă.

Ce probe au anchetatorii în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon

La începutul lunii aprilie, în urma unor reclamații făcute de anumiți angajați ai spitalului Sf. Pantelimon, ieșeau la suprafață aceste nereguli. Pe lângă controalele făcute de Colegiul Medicilor și CC al ministrului, procurorii s-au autosesizat în acest caz și au demarat ancheta.

Ce probe au anchetatorii în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Rafila consideră că nu trebuie să își dea demisia, asistenta reținută, plasată sub control judiciar

Concluziile emise, după aceste 4 luni de anchetă, precizează și ce probe au anchetatorii în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Întreg dosarul se bazează pe cele declarate de una din asistente, conform căreia cei doi medici, Maria Miron și Mirela Păiuș ar fi decis reducerea dozei de noradrenalină, provocând astfel decesul unui pacient de 54 de ani, aflat în ATI:

„În data de 26.03 are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătățit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 4.04 are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină și survine decesul.

Standardul unei acuzaţii în materie penală este unul foarte ridicat, nu ne putem juca cu aşa ceva. Până acum putem vorbi despre un pacient, un bărbat de 54 de ani. Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina, nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate.

Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcţie de necesităţi. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat şi în presă să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient”, a precizat procurorul de caz, Alexandru Anghel.

Ministrul Rafila consideră că nu trebuie să își dea demisia

Ceea ce ridică mari semne de întrebre sunt concluziile celor trei investigații realizate imediat după sesizările făcute de asistena medicală. Vorbim, așadar, de invetigațiile făcute la Spitalul Sfântul Pantelimon de conducerea spitalului, de CC al ministrului Sănătății, precum și cea a Colegiului Medicilor.

Toate aceste trei investigații au un numitor comun, rezultatul anchetelor care preciza informațiile nu susțin așa-zisele decese suspecte ale celor 17 pacienți. În acest context, ministrul Rafila consideră că nu trebuie să își dea demisia:

„Eu nu am de ce să îmi asum personal această situație, pentru că acolo este vorba de o infractiune care presupune un omor premeditat.

Și într-o astfel de situație nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătății pentru astfel de acuză.

Din punctul acesta de vedere, nu am de ce să demisionez.”, a mai spus Alexandru Rafila astăzi, în fața presei.

Asistenta reținută și plasată sub control judiciar

Dacă în cazul celor două doctorițe, procurorii sunt clari în acuzații, și vorbim aici de provocarea în mod intenționat a decesului pacientului, asistenta părtașă la aceste acțiuni avea să fie acuzată de mărturie mincinoasă, după ce la audieri mințea în declarații.

Ca urmare, procurorii au decis reținerea acesteia și plasarea sub control judiciar. În comunicatul emis se fac precizările de rigoare cu privire la acuzațiile care i se aduc respectivei aistente, angajate la Spitalul Sf. Pantelimon:

„În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei”, precizează anchetatorii.

Ce probe au anchetatorii în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Rafila consideră că nu trebuie să își dea demisia, asistenta reținută, plasată sub control judiciar

Celor două cadre medicale li s-a propus în instanță arestarea preventivă, urmând ca judecătorii să decidă astăzi, sau cel târziu în cursul zilei de mâine.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro