Tu mai știi care au fost cei 11 primari generali ai Capitalei, după 1989? Iată lista celor 11 edili care au încercat să se facă remarcați. Lista începe cu Dan Predescu și se termină cu Sorin Oprescu.
În continuare, vom încerca să-i amintim pe fiecare în parte, pentru a avea tabloul de ansamblu al celor 11 primari pe care i-a avut Primăria Generală a Capitalei, după anul 1989 și până la Gabriela Firea, încă actualul primar General al Capitalei.
Dan Predescu a fost primul primar post-decembrist al Bucureștiului, fost președinte al Consiliului Municipal București al Frontului Salvării Naționale. El a fost angajat ca cercetător la Institutul de biologie și patologie celulară.
Dan Predescu a ocupat funcția de primar la 21 ianuarie 1990 de către adunarea Consiliului Municipal București, alcătuită fiind din 49 de membri și fiind votat în unanimitate. După demiterea din funcție, acesta a părăsit țara, stabilindu-se în Occident.
Ștefan Ciurel s-a născut în anul 1932 și a absolvit Institutul de Construcții în anul 1956. El a fost șef de șantier la construcția Institutului Politehnic din București în anul 1956, apoi a coordonat lucrările de construcții din zona Mangalia-Neptun și director general în centrala de construcții a Capitalei. El a avut în vedere îmbunătățirea apropvizionării cu apă a Capitalei, pregătirea documentațiilor și a frontului de lucru pentru noi construcții de locuințe, realizarea unor noi linii de metrou, transferarea către unitățile de producție a magazinelor alimentare din municpiu și extinderea autonomiei sectoarelor.
De asemenea, a semnat Decizia din 27 august 1990 a Primăriei Municipiului București privind interzicerea organizării de adunări publice, manifestații, demonstrații, mitinguri în Piața Victoriei, Piața Universității, Piața Rosetti, Piața M. Kogălniceanu, Piața Iancului, dar și luarea de măsuri de organizare de condiții civilizate pentr a se desfășura adunările publice în parcurile Libertății, Operei, Titan și Tineretului. Hotărârea nu a fost aplicată însă.
Prima întâlnire de lucru între primarul Capitalei, Nicolae Oproiu, și președintele Ion Iliescu a avut loc la data de 22 martie. Concluziile au însemnat necesitatea colaborării mai strânse între primarii de sector și cel General, dar și cea a unei legi a intravilanului urban.
O întâlnire între președintele României și primarul Genera al Capitalei s-a făcut la data de 30 octombrie 1991, atunci când s-au dezbătut măsurile în ce privește asigurarea cu alimente a populației pe perioada de iarnă a energiei electrice și termice.
După primul tur de scrutin din data de 9 februarie 1992, din cei 33 de candidați în lupta pentru Primăria Generală a Capitalei au rămas Crin Halaicu, care a obținut 45,64% din voturi, dar și candidatul FSN, Cazimir Ionescu, care a obținut 31,45 de procente.
După ce Victor Ciorbea a devenit premier, la data de 11 decembrie 1996, locul său a fost ocupat de Viorel Lis. La data de 30 martie 1988, el șia dat demisia din funcția de prim-ministru al României, acceptată fiind de președintele Emil Constantinescu. El și-a înaintat și demisia din funcția de primar general al Capitalei.
Viorel Lis a reușit să elimine din primul tur din titualatura sa de denumirea de interimar, acesta devenind primarul general ales al Bucureștiului până în anul 2000. Acesta a obținut 50,5% din voturi, în comparaţie cu candidatul situat pe locul doi, Sorin Oprescu din partea PDSR, care a primit 322.825 voturi, adică 49,5%.
Traian Băsescu a obținut primul mandat în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din 18 iunie 2000, la distanță mică de Sorin Oprescu.
La 6 iunie 2004, Primar general al Capitalei a fost ales din primul tur Traian Băsescu. Acesta era candidat din partea Alianţei ‘Dreptate şi Adevăr’ PNL-PD, cu 417.153 de voturi valabil exprimate (54,95%).
Dar după ce, la 12 decembrie 2004, Traian Băsescu a fost ales preşedinte al României, în funcţia de primar al Capitalei a fost desemnat, ca interimar, viceprimarul Răzvan Murgeanu.
Perioada petrecută de Traian Băsescu la Primăria Capitalei a fost marcată de tensiuni, precum eliminarea chioșcurilor și operațiunea de colectare în centre speciale a câinilor comunitari.
Răzvan Murgeanu a fost singura propunere pentru preluarea atribuţiilor de primar general, care a venit din partea unui consilier municipal din partea Alianţei PNL-PD.
Răzvan Murgeanu a asigurat și interimatul până la data de 3 aprilie 2005, când s-au organizat noi alegeri locale pentru desemnarea primarului.
Adriean Videanu a fost candidat la alegerile pentru funcţia de primar al Municipiului Bucureşti, un post vacant după alegerea lui Traian Basescu în funcţia de preşedinte al ţării. El a câştigat din primul tur scrutinul desfăşurat la 3 aprilie 2005, cu 53,01% din voturile valabil exprimate. A avut această funcţie până în iunie 2008.
În București, candidatul independent Sorin Oprescu a obţinut în turul al doilea 315.981 de voturi (56,55%), iar candidatul PD-L, Vasile Blaga, 242.760 de voturi (43,45%).
În primul tur de scrutin, cel din 1 iunie 2008, candidatul independent Sorin Oprescu a obţinut 30,12%, iar democrat-liberalul Vasile Blaga a obținut 29,56% din voturi.