Târgul de Crăciun Bucureşti s-a deschide joi, 28 noiembrie 2019, în Piaţa Constituţiei și atunci a fost pornit iluminatul festiv de sărbători, din Capitală. Spectacolul de deschidere de pe 28 noiembrie a fost susţinut de Corul de copii Radio, Lidia Buble, Voltaj şi Loredana & Banda Agurida. Târgul se află la cea de-a treisprezecea ediţie și este organizat de Primăria Capitalei, în Piața Constituției. Evenimentul a atras anual peste un milion de vizitatori din țară și din străinătate. Intrarea la Tărgul de Crăciun din București este liberă.
Cu toate că este cu intrare liberă, Târgul de Crăciun nu este atât de ”liber” pe cât și-ar dori multă lume. De ce? Este simplu răspunsul, în condițiile în care puterea de cumpărare a românului este așa cum este, prețurile propuse de comercianții aflați la Târg sunt foarte mari și, uneori, nejustificate. Există o vorbă românească care spune cam așa: ”nu e prost cel ce cere, ci cel care dă”. În condițiile astea comercianții profită de dărnicia vizitatorilor, fie ei români, locuitori ai capitalei sau nu, fie ei turiști străini.
Am vizitat și noi, redacția, Târgul de Crăciun, și am constatat faptul că, de exemplu, pentru o sarma plătim 5 lei, dacă vrem un ceai fierbinte, scoatem din buzunar cam 7 lei, pentru un pahar de vin fiert, doar că aici prețul poate urca până la 17 lei în funcție de aromele pe care le doriți. Dacă sunteți amatori de ciocolată caldă, vă spunem că un pahar de 250 ml de ciocolată caldă costă ca la cafenele de lux, și anume 12 lei. Dacă mergem la cele 15 căsuțe unde se vinde mâncarea tradițională, aflăm că o porție de 100 de grame de tochitură costă 25 de lei, o porție de varză călită între 5 și 20 de lei, iar pentru o fasole cu afumătură trebuie să scoateți din buzunar între 15 și 20 de lei.
Pentru 100 de grame de ciolan afumat, vom plăti minimum 12 lei. Amatorii de pastramă de berbecuț trebuie să scoată din buzunare 15 lei. După o mâncare tradițională sănătoasă, este cazul să luăm și ceva dulce, așa că pentru o clătită cu dulceață plătim 10 lei, cea cu ciocolată fiind cu 5 lei mai scumpă. Suta de grame de turtă dulce se vinde cu 12 lei, iar o brioșă cu ciocolată, 7 lei. O bucățică de cataif cu fistic poate ajunge până la 19 lei, iar pentru o gălușcă cu prune trebuie să plătiți în jur de 20 de lei. Pentru o simplă gogoașă pudrată cu zahăr plătimă 5 lei, iar dacă mai are și un pic de ciocolată ajunge la 7 lei. Prăjitura cu măr sau cu dovleac costă tot 7 lei, iar pentru un jumătate de kilogram de cozonac trebuie să scoateți din buzunar 25 de lei.
Dacă mergem cu cei mici, clar că bugetul zilei va sări mult peste ceea ce ne propusesem la plecare, în condițiile în care, organizatorii se laudă cu 133 de căsuțe, un brad imens, casa lui Moș Crăciun, o iesle, dar și un patinoar, toate acestea fiind atracțiile principale ale târgului. Și asta nu este nimic. Vom avea parte și de muzica de Crăciun, renii Moșului, dar și concertele organizate pe scena imensă din Piață, organizatorii sperând să atrag oamenii la petrecere, aducând pe scena Târgului trupe ca Holograf, Phoenix, soliștii Fuego, Irina Loghin, Ștefan Bănică jr., Ștefan Hrușcă, Cristi Minculescu, Nicole Cherry sau Elena Gheorghe. Toți aceștia sunt câțiva din sutele de artiști care urcă zilnic pe scena imensă din cadrul evenimentului.