19 apr. 2022 | 15:48

Ce preț piperat are un cozonac după rețeta lui Cătălin Scărlătescu. O bucată are de 900 de grame, dar îți dăm rețeta să ți-l faci acasă

Monden
Ce preț piperat are un cozonac după rețeta lui Cătălin Scărlătescu. O bucată are de 900 de grame, dar îți dăm rețeta să ți-l faci acasă
Ce preț piperat are un cozonac după rețeta lui Cătălin Scărlătescu.

Cătălin Scărlătescu este renumit pentru preparatele sale culinare, iar cozonacul său nu face excepție. Deși acest preparat tradițional de Paști poate fi comandat online, prețul piperat le-ar putea face pe gospodine să se ambiționeze să-l prepare ele însele acasă, mai ales că avem și rețeta.

Ce preț piperat are un cozonac după rețeta lui Cătălin Scărlătescu

Chef Cătălin Scărlătescu se bazează pe o rețetă de cozonac primită din generație în generație.

„Ingredientele de bază ale reţetelor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă  de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu, pentru csid.ro.

Cozonacul lui Scărlătescu este pufos, are nucă, ciocolată și rahat, iar dacă vrei să îl comanzi online, prețul este de 73,90 de lei.

Ingrediente pentru 2 cozonaci:

  • 1 kilogram faină
  • 250 grame zahăr
  • 450 mililitri lapte
  • 5 ouă proaspete
  • 1 păstaie vanilie
  • 50 grame drojdie proaspătă (sau 2 plicuri de drojdie instant, 14 grame)
  • 300 grame unt
  • 500 grame nucă măcinată
  • 200 grame rahat
  • 200 grame ciocolată de calitate topită la bain marie
  • 30 grame portocală confiată
  • 30 grame coajă de lămâie

Pentru glazura de ciocolată:

  • 100 ml smântână naturală pentru frișcă
  • 100 grame ciocolată cu lapte
  • fructe pentru decor (portocale, merișoare, goji, nuci, fistic etc.)

Mod de preparare

Se amestecă drojdia cu 100 ml de lapte, puțin zahăr și trei linguri de făină. Se lasă compoziția să crească până ce își dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zahărul și cu o păstaie de de vanilie, apoi se amestecă până ce se dizolvă.

Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de făină. Se lasă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.
Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.

Gălbenușurile se bat apoi cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine apoi până ce se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziția obținută se lasă la dospit vreme de o oră.

Se ia o bucată de aluat, se întinde apoi bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obținută se secționează în două pe lungime, iar cele două părți astfel obținute se împletesc și se ung cu ou și cu un pic de zahăr.

Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr. Se pun într-o formă tapetată în prealabil cu unt și făină și se lasă să se dospească vreme de aproximativ două ore.

Atunci când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru aproximativ45 de minute-1 oră, la 160 de grade Celsius.

Iar ca să prepari glazura de ciocolată, trebuie să pui smântâna pentru frișcă într-un vas, pe foc, și să o lași doar să se încălzească, fără să atingi punctul de fierbere. Apoi se ridică vasul de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici peste smântâna încălzită. Apoi se amestecă intens până ce se topește și se omogenizează compoziția. Trebuie să lași glazura de ciocolată să se mai tempereze timp de 5-6 minute, apoi să o întinzi peste cozonac. Cozonacul glazurat se decorează cu fructe.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți vor să plece
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro