Cătălin Scărlătescu este renumit pentru preparatele sale culinare, iar cozonacul său nu face excepție. Deși acest preparat tradițional de Paști poate fi comandat online, prețul piperat le-ar putea face pe gospodine să se ambiționeze să-l prepare ele însele acasă, mai ales că avem și rețeta.
Chef Cătălin Scărlătescu se bazează pe o rețetă de cozonac primită din generație în generație.
„Ingredientele de bază ale reţetelor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu, pentru csid.ro.
Cozonacul lui Scărlătescu este pufos, are nucă, ciocolată și rahat, iar dacă vrei să îl comanzi online, prețul este de 73,90 de lei.
Se amestecă drojdia cu 100 ml de lapte, puțin zahăr și trei linguri de făină. Se lasă compoziția să crească până ce își dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zahărul și cu o păstaie de de vanilie, apoi se amestecă până ce se dizolvă.
Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de făină. Se lasă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.
Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.
Gălbenușurile se bat apoi cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine apoi până ce se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziția obținută se lasă la dospit vreme de o oră.
Se ia o bucată de aluat, se întinde apoi bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obținută se secționează în două pe lungime, iar cele două părți astfel obținute se împletesc și se ung cu ou și cu un pic de zahăr.
Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr. Se pun într-o formă tapetată în prealabil cu unt și făină și se lasă să se dospească vreme de aproximativ două ore.
Atunci când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru aproximativ45 de minute-1 oră, la 160 de grade Celsius.
Iar ca să prepari glazura de ciocolată, trebuie să pui smântâna pentru frișcă într-un vas, pe foc, și să o lași doar să se încălzească, fără să atingi punctul de fierbere. Apoi se ridică vasul de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici peste smântâna încălzită. Apoi se amestecă intens până ce se topește și se omogenizează compoziția. Trebuie să lași glazura de ciocolată să se mai tempereze timp de 5-6 minute, apoi să o întinzi peste cozonac. Cozonacul glazurat se decorează cu fructe.