30 sept. 2022 | 13:39

Ce presiune trebuie să aibă o centrală pe gaz. Semnul care indică probleme de funcționare

Diverse
Ce presiune trebuie să aibă o centrală pe gaz. Semnul care indică probleme de funcționare
Ce presiune trebuie să aibă o centrală pe gaz

Ce presiune trebuie să aibă o centrală pe gaz? Centrala de apartament ne poate provoca mari bătăi de cap, de cele mai multe ori din cauza presiunii. Fie este prea mare, fie este prea mică, pot apărea diferite erori din cauza acesteia. Află în rândurile următoare care este presiunea potrivită.

Ce semnifică și ce rol are presiunea din centrală

Pentru a funcționa cât mai bine, presiunea apei din centrala termică trebuie să se mențină la niște valori constante. Dacă există fluctuații, este posibil să aveți caloriferele reci sau să rămâneți fără apă caldă.

Este indicat să efectuați reviziile periodice ale centralei pentru a evita astfel de situații. De asemenea, dacă întâmpinați probleme cu presiunea, majoritatea centralelor moderne afișează unele erori pe display. Acestea pot fi interpretate în funcție de indicațiile din cartea tehnică.

Ce presiune trebuie să aibă o centrală pe gaz

Toate centralele sunt dotate cu un manometru de control, iar acolo este afișată presiunea centralei. Locul manometrului poate fi diferit, în funcție de modelul centralei. Cu toate acestea, nu este greu de găsit. Totodată, puteți consulta și cartea tehnică în cazul în care aveți nevoie de informații în plus despre centrala dumneavoastră.

De regulă, presiunea centralei ar trebui să fie cuprinsă între 1.0 și 2.0 bar. Aceasta este afișată pe monometrul situat pe panoul centralei termice. Atunci când acul de pe manometru este situat între cifrele 1 și 2, presiunea este bună. Problemele pot apărea atunci când presiunea este sub 1 sau peste 2 bar.

Cum poți crește presiunea în centrală

Dacă observați că centrala are presiunea mult prea mică, adică sub 1 bar, este posibil ca centrala să prezinte o eroare. Prin urmare, nu veți avea nici căldură, nici apă caldă. Din fericire, nu este deloc dificil să creșteți presiunea în centrală. Important este să fie caloriferele reci.

Pentru a crește presiunea, căutați robinetul de umplere. Acesta ar trebuie să fie undeva sub centrală. Porniți robinetul ușor și urmăriți cum crește presiunea în manometru. Lăsați să urce presiunea până la aproximativ 1.5 bar, apoi opriți robinetul.

În cazul în care a crescut presiunea prea mult, va trebui să o scădeți. La fel ca și în cazul creșterii presiunii, este la fel de ușor să o scădeți. Tot ce trebuie să faceți este să mergeți la un calorifer pe care îl veți aerisi. Colectați apa într-un pahar sau un recipient mai mare, apoi verificați din când în când dacă presiunea a ajuns la 1.5 bar.

De asemenea, dacă presiunea este mult prea mare, undeva la peste 3 bar, va fi folosită supapa de siguranță din centrală pentru a elimina apa care este în plus. Din nefericire, acest lucru înseamnă că va curge apă din centrală și, ulterior, pe jos în bucătărie.

De ce crește presiunea în centrală

Există situații mai rare în care presiunea în centrală este prea mare. De regulă, o presiune prea mare poate fi provocată de reglaje necorespunzătoare. Iată cum vă veți da seama că aveți presiune prea mare în centrală:

  • Manometrul indică valori de peste 2 bari;
  • Acul a ajuns în zona roșie;
  • Sistemul de încălzire se oprește brusc;
  • Apar erori pe afișaj.

Presiunea prea mare poate apărea atunci când ați lăsat valva de umplere a centralei pentru prea mult timp, așa cum am precizat adineauri, fie există aer în instalație. În cel mai rău caz, există posibilitatea ca o membrana vasului de expansiune să se fi rupt.

De cele mai multe ori, presiunea crescută nu ar trebui să reprezinte o problemă. Centralele moderne sunt protejate de o supapă de presiune, prin care surplusul de apă este eliminat.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Salată cu ton și ardei copți. Deliciu cu puține calorii
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Americanii dau alerta în România. Anunț urgent despre Călin Georgescu înainte de noile alegeri
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro