Ce presară gospodinele istețe în tigaie ca să nu se mai lipească cartofii. Secretul ca să iasă gustoși și crocanți
Am aflat ce presară gospodinele istețe în tigaie ca să nu se mai lipească cartofii. Cartofii prăjiți rămân mâncarea preferată a multor români. Statisticile arată că în România, consumul mediu de cartofi este de 93 de kilograme pe an, pe cap de locuitor. Așadar, care este secretul pentru niște cartofi gustoși și crocanți.
Cum să faci cei mai gustoși și crocanți cartofi prăjiți. Ce trebuie să faci cu tigaia
Toată lumea știe să facă cartofi prăjiți acasă, însă puțini sunt aceia care se bucură de niște cartofi gustoși și crocanți așa cum se găsesc la marile restaurante fast-food. Chiar dacă pare simplu la prima vedere, cartofii prăjiți nu se pregătesc atât de ușor.
Mai ales că toți vor cartofi crocanți, să nu se sfărâme și să se lipească de tigaie. În ultimul timp au apărut tot felul de modele de tigăi antiaderente, însă cele mai multe gospodine spun că, nu sunt atât de eficiente pe cât se crede, tot ajung să lipească cartofii.
Tipul de cartof bun de prăjit
Însă, pentru a obține niște cartofi crocanți, gustoși, și cu un aspect plăcut, trebuie să respectați mai multe reguli. În primul rând, este bine să alegeți bine tipul de cartofi pe care să îl gătiți. Cartoful galben, o spun experții în bucătărie, este ideal pentru preparat cartofii prăjiți.
După ce s-a ales bine tipul de cartof, aceștia se curăță și se taie după preferințe. Se spală în câteva ape pentru ca amidonul din cartofi să fie eliminat atât cât este posibil. După, cartofii tăiați se pun pe prosop de hârtie pentru a nu rămâne strop de apă pe ei.
Secretul cartofilor care nu se lipesc
Cât cartofii își lasă apa pe prosopul de hârtie, între timp se înfierbântă tigaia pentru prăjirea lor. Acum urmează secretul. Presărați pe tigaie vreo trei lingurițe de sare și lăsați-o să se coacă pe tigaie timp de 10 minute.
Astfel, cartofii nu se vor lipi de tigaie în timpul prăjirii. Trucul poate fi folosit și atunci când doriți să prăjiți șnițele sau chiftele. Sarea se va înlătura din tigaie cu un prosop de hârtie.
Când se condimentează, de fapt, cartofii prăjiți
Apoi, se toarnă uleiul și se lasă să se încingă, după care se adaugă cartofii. Chiar dacă multe gospodine nu procedează așa, se pune și un capac, altfel cartofii ar putea să rămână nefăcuți. Cartofii se prăjesc la foc mediu la început, după care se dă focul mai iute pentru a ieși crocanți.
Pentru a întoarce cartofii se recomandă o spatulă de lemn. Prăjitul cartofilor trebuie să dureze între 20 și 25 de minute, în funcție de tipul cartofului. Pentru un gust deosebit, sarea și alte condimente pe care le preferați se presară peste cartofi cu un minut înainte de a fi luați de pe foc.