Pare a fi un loc magic, dar chiar există. În inima Oceanului Indian există vestita destinație turistică Insula Crăciunului. Peticul de pământ a apărut, pentru prima dată, pe hărțile navigatorilor englezi și olandezi la începutul secolului al XVII-lea. Atmosfera multiculturală relaxată a Insulei Crăciunului este rezultatul unei istorii variate și interesante. Care este povestea sa.
Insula Crăciunului este reală și este localizată în mijlocul Oceanului Indian. Originea numelui este interesantă. În anul 1643, căpitanul William Mynors de la Compania Britanică a Indiilor de Est a numit insula, după ce a văzut-o în ziua de Crăciun.
Prima aterizare cunoscută a avut loc în 1688, când nava engleză Cygnet a aterizat lângă Dales, pe coasta de vest a insulei. Exploratorul William Dampier se afla la bord și a înregistrat modul în care unii membri ai echipajului au adus crabi hoți mari înapoi la navă pentru a mânca.
De asemenea, echipajul Egeria a descoperit că insula avea o sursă bogată de fosfat, un îngrășământ valoros. Marea Britanie a anexat Insula Crăciunului în 1888 pentru a-și revendica zăcămintele valoroase de fosfat.
Apoi, coroana britanică a închiriat insula naturalistului John Murray și proprietarului Insulelor Cocos. George Clunies-Ross, Murray și Clunies-Ross au înființat Christmas Island Phosphate Company pentru a extrage fosfatul din insulă, făcând primul lor transport major de fosfat în 1900.
Cea mai mare parte a muncii din industria fosfaților a fost efectuată de muncitori migranți prin contract, inclusiv câteva sute de chinezi. Malaezii și sikhii au susținut, de asemenea, mineritul, managerii britanici supervizând operațiunile. Acești migranți au format baza comunității multiculturale a Insulei Crăciunului.
Primii lucrători ai fosfatului de pe Insula Crăciunului au îndurat condiții îngrozitoare. În primii cinci ani de minerit, peste 500 de chinezi au murit din cauza unei deficiențe de vitamine cauzată de o dietă inadecvată. Dar condițiile s-au îmbunătățit treptat, iar industria de fosfați a insulei a continuat să obțină un profit ordonat.
Depozitele bogate de fosfați ale insulei și locația strategică au făcut din aceasta o țintă pentru japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Primul atac a avut loc în ianuarie 1942, când submarinele japoneze au torpilat o navă norvegiană, provocând-o să se scufunde de pe plaja West White. Curând după aceea, 50 de familii asiatice și australiene au fost evacuate în Perth.
La 31 martie 1942, aproximativ 850 de trupe japoneze au sosit pe mare și au preluat insula. Au reluat operațiunile de fosfat, producând îngrășăminte valoroase pentru Imperiul Japoniei. Din 1958, insula aparține de Australia.
În 2020, imediat după izbucnirea pandemiei de coronavirus, Australia a folosit Insula Crăciunului ca zonă de triaj.