05 iun. 2024 | 10:12

Ce poți să reciclezi în România. Obiecte care nu trebuie aruncate la gunoi, faci bani frumoși din ele

Utile
Ce poți să reciclezi în România. Obiecte care nu trebuie aruncate la gunoi, faci bani frumoși din ele
Ce poti sa reciclezi

Reciclarea reprezintă un proces esențial pentru protejarea mediului și conservarea resurselor naturale. Multe materiale utilizate zilnic pot fi reciclate, reducând astfel cantitatea de deșeuri care ajunge la gropile de gunoi și diminuând impactul asupra naturii.

Detalii cheie de la InfoCons despre reciclare

Reciclarea este un mod simplu și eficient de a contribui la protejarea mediului înconjurător. Prin reciclarea corectă a hârtiei, sticlei, plasticului, metalelor, bateriilor, echipamentelor electronice și textilelor, putem reduce cantitatea de deșeuri și conserva resursele naturale pentru viitoarele generații. Iată câteva dintre cele mai comune materiale care pot fi reciclate.

An de an, la data de 5 iunie se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului, fiind cea mai importantă zi dedicată mediul înconjurător la nivel global.

Potrivit InfoCons, tema acestui an, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, se concentrează pe restaurarea terenurilor, combaterea deșertificării și creșterea rezilienței la secetă, sub sloganul „Pământul nostru. Viitorul nostru. Noi suntem #GenerațiaRestaurării”.

Așadar, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Europeană Gratuită InfoCons pentru a scana codurile QR de pe etichetele de eficiență energetică. pentru a afla care sunt centrelele la care pot apela în vederea reciclării produselor electronice și electrocasnice.

Aplicația Europeană InfoCons facilitează procesul de reciclare a produselor electronice și electrocasnice, oferind consumatorilor următoarele detalii:

  • listă completă a punctelor de colectare a materialelor reciclabile, indicând centrul cel mai apropiat de locația utilizatorului;
  • informații actualizate despre fiecare punct de colectare, inclusiv detalii esențiale despre tipurile de materiale reciclabile acceptate în fiecare locație.

Ce poți să reciclezi

Hârtie și carton

Hârtia și cartonul se reciclează ușor. Acestea includ ziare, reviste, ambalaje de carton, cutii de cereale, caiete și alte produse de hârtie. Prin reciclarea hârtiei, se economisesc copaci și se reduc emisiile de dioxid de carbon generate de procesele de producție și transport.

Sticlă

Recipientele de sticlă, cum ar fi borcanele și sticlele, pot fi reciclate în întregime, de nenumărate ori, fără a-și pierde din calitate. Sticla reciclată este utilizată pentru a produce noi sticle și borcane, economisind astfel resursele naturale și energia necesară pentru producerea sticlei noi.

Plastic

Multe tipuri de plastic pot fi reciclate, inclusiv sticlele de apă, recipientele de detergent, ambalajele de produse alimentare și jucăriile din plastic. Reciclarea plasticului ajută la reducerea poluării marine și la economisirea petrolului utilizat în producția de plastic nou. Este important să verifici simbolurile de reciclare de pe produse pentru a ști ce tipuri de plastic sunt acceptate în programul local de reciclare.

Metal

Aluminiul și oțelul sunt metale ce pot fi reciclate în mod repetat fără a-și pierde proprietățile. Cutiile de băuturi, foliile de aluminiu, conservele și obiectele metalice uzate pot fi colectate și reciclate. Reciclarea metalelor economisește energie și reduce emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu extragerea și rafinarea minereurilor.

Baterii și echipamente electronice

Bateriile și echipamentele electronice, cum ar fi telefoanele mobile, computerele și televizoarele, conțin materiale periculoase care nu trebuie aruncate la gunoi. Acestea trebuie reciclate prin programe speciale care se ocupă de recuperarea și neutralizarea substanțelor toxice, precum și de reutilizarea materialelor valoroase.

Textile

Hainele și alte produse textile pot fi, de asemenea, reciclate. Ele pot fi transformate în noi produse textile sau folosite pentru fabricarea materialelor izolante și a altor produse industriale.

Câți bani câștigi dacă strângi ambalaje pentru reciclare

Un român care adună zilnic PET-uri din tomberoane, pentru a le duce la reciclat, reușește să strângă sume frumoase de bani.

„Mă trezesc cam la ora 5 dimineața și plec prin oraș să caut sticle. Am un căruț pe care îl încarc cu PET-uri și în drum mai descarc din ele, la magazinele care au aparatele astea de colectare. Să zicem că scot zilnic cam 100 lei din sticlele pe care le strâng. Nu e mult, dar nu e nici puțin. De cele mai multe ori cumpăr alimente cu banii pe care-i strâng într-o zi”, a relatat bărbatul pentru Adevărul.

Acesta mai susține că nu deschide ghenele de gunoi de lângă blocuri, ci colectează PET-uri doar din coșurile de gunoi de pe stradă. În weekend are șanse să facă de două ori mai mulți bani:

„Merg vineri, sâmbătă și duminică unde se fac grătare. E plin de oameni care au cu ei sticle de suc, de apă, de bere. De cele mai multe ori le cer oamenilor direct acele sticle.

Într-un weekend am reușit să câștig chiar și 400 de lei. Eu nu cred că noi facem rău cuiva, din contră. Ajutăm la reciclare și putem spune că suntem plătiți pentru acest lucru. Pentru unii, cei 50 de bani nu sunt importanți. Dar, la final de zi, poți face multe cu banii strânși”.

Dacă facem un calcul, românul poate obține peste 3000 de lei într-o lună!

PlaySport
BREAKING NEWS: Decizie fără precedent a lui Marcel Ciolacu! Niciun premier nu a mai făcut asta în istoria României
Stiri din Lume
Loredana Chivu, cu tatuajul INTIM la VEDERE! Apariție INCENDIARĂ în slip MINUSCUL
Stirile PROTV
Un tânăr a fost dat jos din tren pe ruta Medgidia - Constanța, dar în gara Poarta Albă i s-a întâmplat ceva cutremurător
EVZ.ro
O altă veste a căzut ca un trăsnet. Șoferii din România se vor înfuria
Digisport.ro
UEFA, lovitură uriașă pentru o sfertfinalistă de la EURO! Eroul echipei a fost suspendat două meciuri
PRO TV
Apariție șocantă pe covorul roșu! În anii ’70 era visul oricărui bărbat, dar operațiile estetice i-au deformat chipul frumos
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
BZI.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Spynews.ro
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro
Viva.ro
De necrezut! Dana Roba, reacție acidă după ce a văzut-o pe Emily Burghelea că își retușa machiajul în urma accidentului suferit: „Mi se pare penibil. Tu îți faci poze și te rujezi..."
Impact.ro
WOW! Andreea Bănică, foto INTERZISE! A apărut AȘA și i-a BLOCAT pe toți!
Ego.ro
Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină
Parteneri
Cine este femeia acuzată că ar fi mușcat un copil pe o plajă din Năvodari. Primele explicații
Redactia.ro
Cele 3 zodii care renasc din propria cenușă în luna iulie. Toate durerile trecutului se spulberă și încep o nouă viață
Click.ro
Gina Pistol, în costum de BAIE! Cum ARATĂ când RENUNȚĂ la haine
Vocea.biz
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu totul de un piton
Digi24
Divorț neașteptat în showbizul românesc! A pierdut sarcina și apoi s-a despărțit de soț în cel mai mare secret
Unica.ro
Evitați aceste medicamente, pe caniculă. Puteți să aveți probleme uriașe
EVZ.ro
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Spynews
Cutremur în cazul Caracal. Ce a făcut Gheorghe Dincă în închisoare
Capital.ro
Japonezii au angajat un robot umanoid uriaș să repare căile ferate
Antena 3
Surpriză în showbiz! Au fost surprinși din nou împreună la 15 ani de când au format un cuplu celebru. Imaginile cu ei s-au viralizat
Avantaje
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Mediaflux
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Spynews.ro
Horoscopul banilor pentru luna iulie. Astrele ajută 3 zodii și le sfătuiește pe celelalte să fie atente cu cheltuielile
Realitatea.net
Moment jenant pentru o cântăreață celebră. A fost dată afară din benzinărie din cauza ținutei sale
Antena 1
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Impact.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!
Shtiu.ro