Ca şofer, cu siguranţă ţi s-a întâmplat să îţi găseşti maşina blocată în parcare şi nu ai ştiut ce trebuie să faci din punct de vedere legal. Aceştia sunt singurii paşi pe care trebuie să îi urmezi!
Una dintre cele mai mari probleme pentru conducătorii auto este blocarea de către alţi şoferi a maşinilor în parcări. Indiferent că este vorba despre o parcare a unui supermarket sau una din faţa blocului, situaţia este una extrem de neplăcută, mai ales când eşti în mare grabă. De cele mai multe ori nu îţi rămâne decât să aştepţi sau să suni, în cazul în care şoferul care te-a blocat a lăsat un număr te telefon, să vină să mute autoturismul.
Din punct de vedere legal, însă, nu se pot face prea multe, chiar dacă suni la 112. Există, însă, o singură variantă pentru a-i sancţiona pe şoferii care nu ţin cont de celelalte autoturisme: aceştia pot fi amendaţi doar în cazul în care blochează o cale de acces.
“Au fost apeluri care au reclamat blocarea mașinii. Colegii de la 112 au trimis la fața locului colegii de la Rutieră sau Poliția Locală. Însă, se pare că nu există cadru legal pentru sancționarea efectivă a blocării, în contextul locurilor de parcare. Dacă mașina care blochează un alt autoturism obstrucționează o cale de acces sau o bandă de circulație, atunci putem interveni pe lege. Altfel, nu avem cadru legal să intervenim”, a declarat Benone Tocilă, director interimar la Poliția Locală Bacău.
Primăria municipiul Iaşi a prezentat un proiect de lege care să ajute la sancţionarea şoferilor care parchează ilegal sau care nu achită taxa din parcările cu plata. Astfel, va fi interzisă parcarea tuturor autovehiculelor pe trotuare, cu excepţia locurilor amenajate şi semnalizate în acest scop. Altfel, se va plăti o amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de lei.
De asemenea, în cazul în care conducătorii auto “uită” să plătească taxa din parcările cu plată, aceştia vor scoate din buzunar între 600 şi 2.000 de lei.
Dacă locuieşti în capitala Moldovei sau vrei să o vizitezi, trebuie să ştii că dacă ocupi un loc de parcare de reşedinţă semnalizat, rişti o sancţiune de la 600 la 1.500 de lei.