Ce poți face cu laptele expirat. Nu îl vei mai arunca de acum înainte
Probabil ți s-a întâmplat să îți strici cafeaua de dimineață punând lapte care a expirat sau s-a stricat. Dacă nu te lovește mirosul de acru, e greu să îți dai seama că laptele nu mai e bun, dacă nu te uiți pe etichetă. Ce poți face cu laptele expirat? Există o mulțime de lucruri utile pe care le poți face cu acest aliment pe care nu îl mai poți consuma.
Laptele expirat – de ce e periculos să îl consumi
- Laptele fără lactoză ar trebui să fie bun timp de 7-10 zile după data limită de consum imprimată.
- Laptele degresat ar trebui să fie bun după 7-10 zile de la data imprimată de
- Laptele cu conținut redus de grăsime ar trebui să fie bun 7 zile după
- Laptele integral ar trebui să fie bun după 5-7 zile de la data de expirare.
Aceste lucruri sunt valabile doar pentru laptele ținut la frigider.
Citește și: Cea mai hidratantă băutură. Nu, nu este apa! Ce trebuie să bei pe timp de caniculă
Laptele poate fi lăsat două ore la temperatura camerei. După două ore, laptele nu mai poate fi consumat în siguranță, dacă nu este UHT. Totuși, dacă în casa ta e cald, laptele poate să se strice și mai repede de două ore.
Laptele proaspăt este neted, subțire și alb. Laptele stricat poate fi gros și/sau ușor galben sau poate avea o textură granulată.
Laptele acru miroase. Laptele proaspăt abia dacă are miros, dar laptele acru are un miros pe care nu îl poți ignora.
Dacă laptele arată și miroase neplăcut, cel mai bine e să nu îl guști.
Laptele stricat arată, miroase și are un gust neplăcut din cauza unei proliferări excesive de bacterii. Consumul unei cantități mari sau moderate de lapte stricat poate duce la disconfort digestiv.
Ce poți face cu laptele expirat
Totuși, o cutie de lapte expirat nu trebuie să ajungă neapărat la coșul de gunoi.
Risipa de alimente este o problemă uriașă în zilele noastre, care dăunează atât mediului, cât și oamenilor.
Dacă folosești lapte pasteurizat, cum este cel mai des întâlnit în supermarketuri, asigură-te că este doar puțin stricat, încă în punctul în care este prea scârbos pentru a-l bea simplu sau a-l pune în cafea.
Dacă a început să se separe și se văd cocoloașe sau dacă s-a schimbat culoarea, din păcate este prea târziu și nu mai este nimic de făcut.
Citește și: De ce să nu arunci niciodată laptele expirat din frigider. Ce să faci cu el, e util de fiecare dată
Dacă folosești lapte crud sau nepasteurizat, nu trebuie să îl prinzi atât de repede și chiar îl poți folosi mult mai mult timp.
Laptele crud se transformă în lapte bătut și poate fi consumat în siguranță, dacă nu a stat în căldură. Îl poți folosi la tot felul de prăjituri, brioșe și alte dulciuri.
Laptele acru, ideal pentru marinate și în prăjituri
Există atât de multe rețete care folosesc lapte bătut, încât s-ar putea să începi să îl lași să se strice intenționat!
Ca și în cazul coacerii, gătitul cu lapte acru va acoperi orice gust grețos, așa că este perfect pentru a îngroșa supele și sosurile. Laptele trebuie să fie nepasteurizat și să nu stea în căldură prea mult. Dacă un astfel de lapte devine acru, este ideal pentru a fi consumat ca lapte bătut.
Laptele bătut poate fi folosit pentru a frăgezi carnea. Acidul lactic din lapte este excelent pentru frăgezirea cărnii. Pui, porc, curcan, orice carne va beneficia de o marinată pe bază de lapte acru.
Dacă nu vrei să îl folosești în mâncăruri, ține-l pentru grădină.
Diluează puțin lapte acru cu apă și toarnă-l în ghivece sau în straturile de grădină pentru a le oferi plantelor puțin calciu.
Calciul face ca plantele să crească puternice. Se spune că acesta este bun mai ales pentru roșii.
Așadar, data viitoare când laptele se acrește, nu îl mai arunca. Este ideal de folosit în preparate la cuptor sau în grădină.