Nu există nimic mai mulțumitor la final de primăvara sau început de vară decât o cultură bogată de căpșuni. Pentru a obține rod frumos, este esențial să fii atent ce pui în pământul din proximitate. Lista plantelor pe care să nu le sădești lângă căpșuni, dacă vrei să te bucuri de rezultate.
Insectele, bolile și afecțiunile ce se răspândesc în grădină pot distruge fructele roșii și suculente ale căpșunilor în mod semnificativ – mai ales după plantare. Din fericire, grădinarii vin mereu cu recomandări privind plantele care resping și descurajează dăunătorii.
Unii grădinari au obiceiul de a planta anumite specii de plante unele lângă altele, pentru a beneficia de avantaje reciproce. Este și cazul căpșunilor. Există combinații de plante ce ajută la descurajarea dăunătorilor, atrag insecte benefice plantelor și polenizatori și furnizează nutrienți importanți.
Identificarea plantelor pe care să nu le pui în pământ lângă căpșuni este la fel de importantă, deoarece ajută la limitarea sau prevenirea răspândirii bolilor și dăunătorilor, precum și sporește epuizarea unilaterală a nutrienților din solul din grădină.
Important! Sfătuiește-te cu mai mulți grădinari, înainte de a sădi căpșunele în grădină. Nu lua de bun tot ceea ce citești în mediul online, ci verifică informațiile, ca să nu riști să-ți distrugi cultura de fructe.
Cei mai experimentați grădinari consultați în mediul online au întocmit o listă a celor mai populare legume sau ierburi aromatice pe care să eviți să le pui în pământ lângă căpșune. În caz contrar, recolta de fructe nu va fi bogată și, în plus, riști să o distrugi. Iată ce să nu sădești lângă căpșuni:
Pe de altă parte, există și plante pe care grădinarii le recomandă să fie puse în pământul de lângă cultura de căpșuni. Salata verde este o opțiune potrivită, datorită dimensiunii sale compacte. Spanacul prezintă frunze ce au în componență saponine ce acționează ca un repelent natural al dăunătorilor căpșunilor.
Căpșunile și sparanghelul sunt o combinație eficientă plante de primăvară ce pot fi cultivate alăturat. Căpșunile au sisteme de rădăcini scurte și puțin adânci, în timp ce rădăcinile sparanghelului se înfing adânc în sol. Și cimbrul poate fi plantat lângă cultura de căpșuni.