O analiză privind pensiile de serviciu încasate de peste 9.500 de civili arată o evidentă bunăstare chiar și în vreme de pandemie. Magistrații au fost remunerați cu sume de 14 ori mai mari decât li s-ar fi cuvenit în baza contribuției. Mai multe detalii aflați în paragrafele următoare.
În luna iunie, peste 9.500 de civili, cei mai mulţi – magistraţi, personal auxiliar de specialitate al instanţelor, profesionişti din aviaţia civilă, diplomaţi și nu numai au primit pensie de serviciu, reprezentând o creștere nesemnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Pentru cei aproximativ 9.500 de oameni care au luat pensie de serviciu am virat, în primul semestru, peste 563 de milioane de lei doar la bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite de toţi contribuabilii din România, cu 9% mai mult decât în prima jumătate a anului 2019“, potrivit unor informații oferite de Casa Națională de Pensii Publice.
Printre cei ce beneficiază de pensii de serviciu enumerăm: judecătorii, procurorii, grefierii, personalul civil navigant din aviaţia civilă, auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, personalul diplomatic şi consular, parlamentarii şi nu numai.
În primul semestru al acestul an pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul asigurărilor sociale 122,87 de milioane de lei, adică de 14 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Acești bani ajung în buzunarele pensionarilor în funcție de contribuţia virată la sistemul asigurărilor sociale, de-a lungul vieţii profesionale.
„Pe lângă aceşti bani, am plătit pentru pensiile de serviciu ale civililor 563,68 de milioane de lei de la bugetul de stat, în primul semestru din 2020, cu 8,97% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese din datele primite de Economica.net de la CNPP. Aceştia sunt banii primiţi de pensionari în baza privilegiilor legiferate prin legi speciale.
În total, pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale 686,56 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2020, cu 9,9% mai mult decât în perioada identică a anului 2019“, conform sursei citate anterior.