15 nov. 2023 | 14:22

Ce pensie va încasa un român care a lucrat 30 de ani după noua Lege a pensiilor din 2024. Am făcut calculul

News
Ce pensie va încasa un român care a lucrat 30 de ani după noua Lege a pensiilor din 2024. Am făcut calculul
Ce pensie va încasa un român care a lucrat 30 de ani după noua Lege a pensiilor din 2024. Am făcut calculul

Pensiile cresc din ianuarie 2024, dar mulți încă nu știu ce sumă vor încasa. Dacă te numeri printre cei care au lucrat 30 de ani sau mai mult, vezi ce venituri ți se cuvin conform noii formule de calcul. Iată care este suma pe care o vei încasa lunar după majorarea de la începutul anului viitor.

Cum se calculează pensiile din 2024

Ministrul Muncii a explicat cum se calculează pensiile, conform noii formule. Pensia va fi determinată prin multiplicarea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte de pensie, care include atât punctele contributive, cât și cele necontributive și de stabilitate.

VPR este stabilită ca valoare punctului de pensie împărțită la 25. Această formulă constituie baza de calcul conform căreia se vor stabili pensiile începând cu anul 2024. Oricine poate face acest calcul acasă, în funcție de câți ani a cotizat la stat.

De precizat că se adaugă puncte suplimentare în funcție de anii petrecuți în plus în câmpul de muncă, astfel:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

Pe baza formulei mai sus explicată, oricine va ști ce pensie ia de la 1 septembrie 2024.

Pentru a face calculul aferent, trebuie să știm ce înseamnă fiecare dintre elementele din formulă: punctele de necontributivitate- reprezintă perioadele petrecute în armată, șomaj sau la facultate, fiecare an acordând 0,25 puncte.

Punctele de contributivitate reflectă anii în care ai contribuit activ la sistemul de pensii. Dacă ai avut o contribuție timp de 35 de ani, vei primi 35 de puncte. Similar, pentru cei care au contribuit timp de 30 de ani, se vor acorda 30 de puncte.

Punctele de stabilitate reprezintă beneficiul acordat pentru perioadele în care persoana a rămas în câmpul muncii și a contribuit la sistemul de pensii timp de mai mult de 25 de ani.

Astfel, în funcție de câte puncte ai, după ce le aduni pe toate din cele trei categorii, tot ce trebuie să faci este să înmulțești cu 81 de lei, atât cât este valoarea punctului de referință. Dacă ai muncit 30 de ani la stat, vei primi 30 de puncte, ceea ce înseamnă o pensie de 2430 de lei.

Noutăți despre pensii, care intră în vigoare din 2024

Prima majorare a pensiilor va avea loc la data de 1 ianuarie 2024. A doua etapă a procesului implică o revizuire a pensiilor începând cu 1 septembrie, o recalculare care va viza evaluarea punctelor de contribuție, necontribuție și de stabilitate.

Această inițiativă se traduce într-o creștere medie a pensiilor cu peste 40%. Noua lege, inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se fundamentează pe principii esențiale precum obligativitatea, contribuția, egalitatea și stabilitatea în cadrul sistemului public de pensii.

Majorarea pensiilor va fi determinată prin adăugarea ratei medii anuale a inflației la 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Această ajustare va fi implementată anual prin intermediul legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Punctul de pensie va atinge 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în considerare rambursarea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislația fiscală în vigoare la data adoptării programului de guvernare.

Citește și: Noua modificare din Legea pensiilor 2024. Documentul care trebuie depus de două ori pe an pentru a primi pensia

Stagiul de cotizare va suferi o redefinire, stabilindu-se un stagiu minim și complet de cotizare, cu o cerință de stagiu contributiv de cel puțin 15 ani pentru pensia de limită de vârstă. În ceea ce privește vârsta de pensionare pentru femei, aceasta va cunoaște o creștere graduală până la 65 de ani până în 2035, având posibilitatea de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au crescut copii.

Noul proiect de lege conturează o viziune clară asupra reglementărilor privind pensiile. Conform acestuia, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani până în anul 2035, iar stagiul minim de cotizare este stabilit la 15 ani, indiferent de gen. În plus, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Se introduce o abordare flexibilă în ceea ce privește vârsta de pensionare pentru femei, oferindu-le posibilitatea de a reduce această vârstă în cazul în care au crescut copii.

De exemplu, femeile care au atins stagiul minim de cotizare de 15 ani și au avut trei copii, îi cresc până la vârsta de 16 ani, vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 6 ani. Pentru fiecare copil suplimentar, începând cu cel de-al patrulea, se adaugă un an la reducerea vârstei de pensionare.

Ce se schimbă la pensii din 2024

În ceea ce privește tipurile de pensii, proiectul menține pensiile pentru limita de vârstă, de invaliditate și pensia anticipată, aducând anumite ajustări în condițiile de acordare. Aceste reglementări reflectă o abordare echilibrată și adaptabilă, luând în considerare atât factorii de contribuție la sistemul de pensii, cât și responsabilitățile familiale ale beneficiarilor.

Recalcularea tuturor pensiilor conform noii formule este garantată, asigurându-se că nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât cuantumul actual. Astfel, românii nu trebuie să își facă griji că pensia din 2024 va fi mai mică decât cea de dinainte.

Te-ar putea interesa și: Pensiile care vor crește cu peste 100% din 2024. Cine va primi cei mai mulți bani. Fostul ministru al Muncii a făcut anunțul

În cazul în care, în urma recalculării, se obține o sumă mai mică decât cea deja plătită, se va menține suma existentă. Astfel, pensiile nu vor avea de suferit în urma impunerii noilor reguli de calcul.

Proiectul de lege propune includerea perioadelor de studii pentru masterat și doctorat în categoria perioadelor necontributive, care vor fi luate în considerare în calculul stagiului de cotizare.

Această inițiativă extinde lista deja existentă a perioadelor necontributive asimilate, care cuprinde studiile universitare, stagiul militar, pensia de invaliditate, concediul medical, concediul pentru creșterea copilului, șomajul indemnizat, precum și perioadele de deportare, prizonierat și detenție politică, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro