Ce pensie specială avea Adrian Năstase, de fapt. Suma e nesimțit de mare

de: Năstase Mirabela
18 06. 2021

Aproxomativ 438 de foști senatori și deputați au fost deposedați de pensiile speciale, încă din luna aprilie 2021.

Ce pensie specială avea Adrian Năstase, de fapt

Astfel, eliminarea pensiilor speciale i-a determinat pe mai mulți dintre ei să atace în instanță decizia. Printre ei se numără nume cu rezonanță, precum Adrian Năstase. Prin urmare, el a dat în judecată Camera Deputaților, în luna aprilie, și așteaptă azi o decizie. De asemenea, un alt proces a fost intentat și de fostul minsitrul al Apărărăii, Gabriela Oprea. Iar pe data de 22 iunie 2021 o să aibă loc prima ședință a completului de la Secția a VIII-a de Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale.

Pensia specială ajungea chiar și la 10.000 lei/lună, iar cei care și-au cerut înapoi acest tip de pensie mai sunt și: Petre Roman, Teodor Meleșcanu, Vasile Blaga, Nicolae Bacalbașa, Anton Anton, Dan Agathon, Ion Ariton și Ioan Oltean.

De menționat este că până la votarea proiectului pentru eliminarea pensiilor, erau 800 de beneficiari, foști deputați și senatori.

Legea a fost adoptată cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, iar cei 30 de parlamentari ai UDMR prezemți în sală nu au votat. De asemenea, un document din Senat indică că, în februarie, pensia specială varia între 7.303 lei și 10.340 lei brut, iar statul plătea, pentru 827 de parlamentari, aproximativ 12 milioane de euro pe an.

Peste 400 de foşti parlamentari au apelat la instanţa de judecată ca să-și recupereze pensiile speciale

De atunci, peste 400 de foşti parlamentari au apelat la instanţa de judecată ca să-și recupereze pensiile speciale.

Situația a provocat și neînțelegeri în partidele aflate la putere. Ludovic Orban, președintele PNL, l-a criticat pe vicepreședintele partidului, Victor Paul Dobre, zicând că „s-a situat în afara deciziilor partidului, în momentul în care a contestat în justiţie eliminarea pensiilor speciale”.

În cazul lui Adrian Năstase, reprezentanţii Camerei Deputaţilor, partea pârâtă în acest caz, au cerut ca procesul să fie mutat la Curtea de Apel Bucureşti, motivând că Secţia pentru litigii de muncă de la Tribunalul Capitalei nu ar fi competentă să soluţioneze această cauză.

În schimb, avocatul lui Adrian Năstase a invocat o practică a Înaltei Curţi spunând că fiind vorba de drepturi la pensie, atunci litigiul de muncă poate fi soluţionat de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti, a notat Realitatea Plus.

De menționat este că săptămâna viitoare, tot la Tribunalul Bucureşti, zeci de foşti parlamentari români au termene în astfel de procese. Printre ei, se numără Vasile Blaga, Victor Boştinaru, Adrian Severin sau Călin Popescu Tăriceanu, a mai scris sursa citată.