Ce pensie primești de la stat, chiar dacă nu ai cotizat. Ministrul Muncii, decizie cruntă pentru mii de români
Veste bună pentru cei care n-au muncit o zi în viața lor! Statul român le plătește și acestora dreptul la pensie. De-a lungul timpului, partidele au fluturat Legea Pensiilor pe sub nasul alegătorilor, dar, probabil, cel mai bine și mai bine dintre toate partidele care au făcut asta a făcut-o PSD.
Cât iei pe lună dacă n-ai muncit deloc
Ei bine, cei care nu au muncit o zi în viața lor, cei pe care-i ia amețeala când aud de muncă, cei pe care-i doare capul dacă le sună ceasul prea devreme dimineața au un motiv de bucurie: statul român are și pentru ei bani. Nu mulți, 704 lei, un cuantum plafonat de multă vreme, dar tot e ceva, nu? Adică să nu muncești deloc și să ai niște bani moca nu-i de colo. Vestea și mai bună (pentru cei care n-au muncit niciodată) este că partidele se tot chinuie să mai crească acest cuantum.
Între timp, fostul președinte al României, Traian Băsescu, avertizase cu vehemență asupra pericolului pe care l-ar presupune mărirea pensiilor. „Nu-ți trebuie mult ca să-ți dai seama că partidele parlamentare și Guvernul României sunt decuplate total de la realitățile țării. Prioritățile lor sunt legate de crearea unei crize politice artificiale pentru declanșarea de anticipate”.
Violeta Alexandru, despre pensii
„Cu privire la pensia minimă, în acest moment, plafonul este acelaşi din anul anterior, aprecierea noastră a fost că în raport cu presiunea pe bugetul pe 2020 cuantumul trebuie să rămână acelaşi, vorbim de 704 lei. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii şi pentru care statul găseşte, totuşi, îndreptăţit, să acorde o sumă pentru acoperirea, e adevărat, insuficientă pentru nevoile acestor oameni. Principiul pe care-l aplicăm în ceea ce priveşte sumele prevăzute pentru pensii, aşa cum cunoaşteţi, se axează pe contributivitate. Acesta este principiul corect pe care ne axăm în toate estimările pe care le-am prins în buget şi ne vom ţine de ele. Se fac în acest moment eforturi pentru găsirea unei soluţii la momentul rectificării bugetare, vă puteţi aştepta din partea noastră să venim cu o iniţiativă în Guvern în acest an, nu ignorăm problema, suntem foarte concentraţi pe acest aspect şi în cursul anului viitor vom încerca să identificăm soluţii şi veţi vedea din partea noastră o iniţiativă pe această temă”
Violeta Alexandru, ministrul Muncii